Bilindiği gibi, İYİ Parti, 2023 milletvekili seçimleri öncesi Aydında da temayül yoklaması yaptı. Hedef önseçimdi ama zaman darlığı nedeniyle önseçim uygulanamadı. Sonuç ne olursa olsun, İYİ Parti genel merkezinin almış olduğu önseçim kararı çok kıymetlidir. Çünkü önseçim demek; cesaret demek, demokrasi demek, tabanı dinlemek demek, proje ortaya koyabilmek demek…vs.
Önseçimin önemini daha iyi anlayabilmek için, konuyu örneklendirelim.
Aydında CHP’nin ilk 3 sırası ;2018-2023 aynı. Eğer CHP Aydın’da 2023’de önseçim yapmış olsaydı, sonuç 2018 sırası gibi aynı mı olurdu? Bunun ihtimali nedir? Çok düşük.
Peki İYİ Parti’nin Aydın’da yaptığı temayül yoklaması sonucu, sıralamada neden bu kadar şaştı. Ve de hesapta olmayan kontenjan aday neden oldu ve neden 1. Sırada yer aldı?
Temayül yoklaması sonuçlarıyla ilgili bazı iddialar medyada yer aldı. Ben şahsen temayül yoklaması öncesinde ve temayül yoklaması günü herhangi bir usulsüzlük ve de manipülasyon olduğunu kesinlikle düşünmüyorum ve de kesinlikle inanmıyorum. Seçmeni etkilemeye çalışmak, zaten adayların görevidir. Adaylar seçmenleri etkilemeye çalışmayıp da kime etkilemeye çalışacak? Bunun yolu da sözlü ve yazılı iletişimdir. Tüm adaylar da bunu yapmıştır.
Keşke temayül yoklaması sonucuna riayet edilip, sıralama da temayül yoklaması sonucuna göre yapılsaydı. Üyelerin ve de adayların heyecanına heyecan katılmış olurdu.
Keşke kontenjan aday olmasaydı. Olacaksa da 1. sırada olmasaydı. Hatta kontenjan adaylar da en az 1 tane olmalı ve kontenjan adaylar da kendi aralarında önseçime girseydi.
34 ADAY ADAYININ olduğu bir seçimde, 1. Sırayı kontenjan adayı koymak ne kadar doğrudur? Yani 1. Sıranın HER HALÜKÜKARDA 34 aday aday adayı arasından olması gerekmez miydi? (Eğer sıra ille de değişecekse). Eğer aday adayı sayısı 10-15 tane olsa, yapılan kontenjan adayı ataması (1. Sıra olmamak şartıyla) anlaşılabilir. Ama 34 aday adayının olduğu bir seçimde, kontenjan aday ataması ve kontenjan adayın 1. Sırada yer alması anlaşılamaz ve de doğru değildir.
Maalesef, bence İYİ Parti genel merkezi Aydın’da, temayül yoklaması sonucunu çok fazla müdahale ederek hata yapmıştır. Üyelerinin iradesini önemli ölçüde görmezden gel