TOKİ, yıllardan beri dar gelirliye ev sahibi yapma vizyonuyla faaliyet göstermektedir. Son zamanlarda artan ev kiraları ve devletin koyduğu yüzde 25 üst limit artış oranı çok sayıda ev sahibi ve kiracıyı karşı karşıya getirmektedir. Peki durum böyleyken TOKİ’nin yaptığı hatalar yok mu.
Hata sadece ev sahibinde ya da kiracıda mı

Basit 2 soru soracağım TOKİ’ye, 1- Kira fiyatları bu kadar artmışken, TOKİ’den ev alıp da, TOKİ’den aldığı evi kiraya verenlerin sayısı nedir ve TOKİ’den alınan evler ne kadar süre ev sahibi tarafından kullanıldı, ne kadar süre ev sahibi tarafından kiraya verildi.
2- TOKİ, neden ev yapıp satmak yerine, yaptığı evleri kiraya vermiyor. TOKİ’nin ev satmak yerine, yaptığı evleri kiraya vermesi sosyal politikaya daha uygun değil mi ?
Burada bir parantez açmak gerekiyor. TOKİ diyecek ki ben bu evleri parayla yapıyorum. Evet, TOKİ sen bu evleri parayla yapıyorsun da bedava mı kiraya vereceksin. Bu çarkı çevirecek bilgin, tecrüben, sermayen, bütçen yok mu ?
Basit 2 soru. Çünkü bugün dar gelirli olan zamanla durumunu iyileştirip zengin olabilir, ya da bugün zengin olan yarın dar gelirli olabilir. TOKİ’nin bu dengeyi sağlaması gerekir. Yani ev TOKİ’de olursa, ev her zaman dar gelirlinin kullanımında olur. AKP’nin Aydın adayı, yerel seçimlere yaklaşık 6 aydan az süre kaldı. Bence AKP Aydın’da, Mustafa Savaş veya Seda Sarıbaş’ı aday yaparsa kazanamaz. Çünkü Mustafa Savaş zaten daha önce 2 defa kaybetmiş, Seda Sarıbaş’ın da tarım memleketi olan Aydın’da karşılığı az. Çünkü yerel seçimlerde partiden ziyade şahıslar oy alır. Bu 2 ismin İstanbul veya Ankara’da kazanma ihtimali Aydın’da kazanma ihtimalinden daha yüksektir.
Tarım memleketi olan Aydın’da çiftçi kökenli bir siyasetçi AKP’yi kazandırabilir. Bana göre AKP’yi Aydın’da kazandırabilecek en uygun isim
Kuyucak eski belediye başkanı Metin Ertürk’tür. Saygılarımla.