Mart sonunda yerli otomobilimiz Togg ön siparişe açıldı. Sonrasında da dünyanın en değerli otomotiv şirketi olan Elon Musk’ın sahip olduğu Tesla da Türkiye’de ön siparişleri almaya başladı.
Togg ve Tesla kıyaslamasında motor gücüne, menziline, şarj ünitesi sayısına, şarj hızına, şarj noktası sayısına ve en son olarak da araçların fiyatlarına gelin hep birlikte bakalım.
• Motor kısmına bakarsak Togg T10X modelinde elektrikli motor 150 kW güç üretirken, Tesla Model Y’de 190kW üretiyor. Tesla’nın diğer üst modellerinde ise bu rakamlar 350kW olarak karşımıza çıkıyor.
• Şarj noktası sayısını kıyasladığımızda, Togg’un 10 adet, Tesla’nın ise 11 adet şarj istasyonu bulunuyor. Bu sayılar yakın zamanda her iki marka için de hızla artacaktır.
• Menzil açısından kıyaslarsak, Togg T10X kısa menzilli versiyonu 300 km, uzun menzilli versiyonu ise 500 km’dir. Tesla Model Y’de ise giriş seviyesinde 450 ve uzun menzilli versiyonunda 530 km’dir.
• Şarj fiyatlamasına gelirsek, Togg Kw başına 7,1 ile 7,9 TL arasında fiyatlandırma sunarken, Tesla ise 6,9 ila 7,7 TL arasında değişen fiyatlandırma sunmaktadır.
• Şarj sürelerinde ise, Togg T10X Trumore şarj ünitelerinde %20’den %80 doluluğa 28 dakikada ulaşıyor. Tesla ise 30 dakikada %50 seviyelerine ancak ulaşabiliyor. Ancak Tesla’nın supercharger denilen şarj cihazları ile Tesla’lar 40 dakikada tam şarj olabiliyor.
Menzili şu kadar, motor gücü bu kadar derken, en kritik noktaya geldik. Kaç para bu araçlar? Togg’da araç fiyatları 953 bin TL’den, Tesla da ise 1 Milyon 548 bin 732 TL’den başlıyor. 
Araç fiyatlarına baktığımda bir asgari ücretli çalışanın Togg için 9 yıl aşkın süre yemeden içmeden para biriktirmesi gerekiyor. Tesla’da ise bu süre 15 yılı geçiyor. Yani herkese değil, parası olana ön siparişe açıldı diyebiliriz. Tabii parası olan da hemen alamıyor. Beklemesi lazım, çekilişte çıkması lazım vs vs.
Peki alma gücünüz olsa sizin tercihiniz ne olurdu? Togg mu Tesla mı?