Bu hafta bambaşka bir hafta benim için. İçimde bambaşka bir sevinç bambaşka bir heyecan bambaşka bir gurur var. Tarihe tanıklık etmenin haklı gururunu yaşıyorum elbet.. 29 Ekim, bir kadın olarak buradan binlerce insana seslenip ışık olmaya çalışıyorsam düşündüklerimi özgürce ifade edebiliyorsam toplumda bir şekilde varlığım kabul ediliyorsa bu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde.
Kimsesizlerin kimsesidir Cumhuriyet..
Uzak diyarlarda yaşayan bir köy çocuğunu büyüten okutan sağladığı eşitlik sayesinde onu ülkenin başına getirebilecek hakkaniyette bir yönetim şekli.. Bir işçiye bir kadına bir çocuğa herhangi bir insana kendi ülkesini yönetme hakkı veren eşsiz bir rejim..
Ben bir Cumhuriyet çocuğuyum. Bilirim, atalarım benim özgürlüğüm için ne kanlar dökmüş ne canlar vermiş. Bilirim, bu eşsiz vatan toprağının her zerresi için ne zorlu yollardan geçilmiş. Bilirim, kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin nasıl eşsiz bir zaferle sonuçlandığını. Dünyada hiçbir millete nasip olmamış ve büyük ihtimalle hiçbir zaman da nasip olmayacak bir tarihin yazılmasına vesile oldu bu mücadele. Ve sonsuz minnettarım Atam’a.. Elimde kalan bu mirası sonsuza dek koruyacağımdan da şüphem yok.
Ben bir cumhuriyet çocuğuyum. Dedeleri köy enstitülerinde okumuş… Yurdun ücra köşesindeki bir köylü çocuğunun Shakespeare’i, Vivaldi’yi bilmesine ön ayak olmuş, tarımı bilen, okuyan yazan, enstrüman çalan, sanatla uğraşan bir köy nüfusuyla, bu ülkeyi çok daha iyi yerlere getirecek olan Köy Enstitüleri..
Ben bir cumhuriyet çocuğuyum. Nazilli Basma Fabrikası’nda üretilmiş kumaşlarla elbiseleri dikilen.. Adına şarkılar türküler yakılan, kreşi, okulu, kütüphanesi, kooperatifi, mağazası, futbol kulübü, sineması, tiyatrosu, parkı, bahçesi, istasyonu olan heybetli mekan.. Cumhuriyet’in en büyük eserlerinden biri: Sümerbank..
Cumhuriyet, 1923'ten sonsuza kadar Türk milletinin değişmez kaderidir.
“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!” cümlesi bir slogandan ibaret değildir. Kurtuluş mücadelesinin ardından doğmuş ve halka armağan edilmiş en büyük değerdir.
Cumhuriyetimizi dünya var oldukça yaşatmak hepimizin en büyük görevidir. Bu bir bayrak yarışıdır. Bizler daha önceki kuşaklardan aldığımız bayrağımızı yere düşürmeden daima ileri götürmek ve gelecek kuşaklara teslim etmekle yükümlüyüz.
Ve biliyorsunuz ki “Muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda mevcut!”
Nice yüz yıllara güzel ülkem..
Sevgiyle kalın..