Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; yaklaşık 2 hafta önce maalesef Muğla Ortaca’ dan üzücü bir haber aldık. 15 yaşındaki bir genç kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu. Yakınları ise gencin ölümüne, internetten sipariş ettiği zayıflama haplarının neden olduğunu iddia etti. Bu konu hakkında düşüncelerimi dile getirmeden önce ailesine ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Ne yazık ki bu yaşanan durum ilk değil ve önlemler alınamaz ise son da olmayacak. Bir beslenme uzmanı olarak bu durum beni derinden etkiledi. Söz konusu ağırlık kaybetmek veya ağırlık kazanmak olduğunda hızlı ve etkili sonuçlar almak isteniliyor. Fakat bu kiloyu bir iki ayda almadığınız gibi; bir iki ayda kaybetmeyi de beklememek gerekir. Zayıflama hapları, çayları, kürleri gibi çeşitli ürünler sizlere kolay yoldan bu vaatleri sunuyor olsa da artık bilinçlenip bu vaatlere aldanmamanız gerekiyor. İşte bu yüzden de bu hafta ‘’kulak ardı etmeniz gereken diyet önerileri’’ neler? Bunun üzerine konuşmak istedim.
1- Ekmeği Hayatından Çıkar Zayıflarsın!
Zayıflamada önemli olan her çeşit besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenerek enerji açığı oluşturmaktır. Porsiyon kontrolü sağlanıp, tam tahıllı ekmekler tercih edildiği takdirde zayıflamaya engel olmaz aksine destek olur.
2- Şu Ürün / İlaç / Çay Şu Kadar Zayıflatıyormuş!
Zayıflamada sürdürülebilirlik de önemlidir. Unutmayın ki hayatınız boyunca bu tür ürünleri kullanmayacaksınız. Doğru beslenme alışkanlığı kazanılmadığı sürece kalıcı bir sonuca varılamayacak ve sürekli en başa dönülecektir. Üstelik bunlar yaşanırken de içeriği bilinmeyen bu ürünler yüzünden sağlığınızdan da olabilirsiniz. Demin bahsettiğimiz durum gibi…
3- Şu Kadar Sürede Şu kadar Ağırlık Kaybedeceksin!
Ağırlık kaybı miktarı; yaş, cinsiyet, fiziksel aktiflik ve hastalık durumu gibi birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Bunun bir standardının olmadığının bilincinde olun.
4- Yoğurt Kürü / Detoks Suyu / Chia Tohumu Tüketirsen Zayıflarsın!
Ağırlık kaybetmek veya ağırlık kazanmak için mucizevi bir besin aramayın. Bir yiyecek tek başına, sizi zayıflatamaz veya kilo aldıramaz.
Dört temel maddede ‘kulak ardı etmeniz gereken diyet önerilerinden’ bahsettim. Umarım bu durum gibi üzücü olaylar tekrarlanmaz ve hiç kimsenin de canı yanmaz.
Unutmayın ki diyet kişiye özel olup; sizin sağlığınızdan çalmamalı, sağlığınıza sağlık katmalıdır.