Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü, hipertansiyona dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla 18 yıldır dünya genelinde yapılan çeşitli etkinliklerle kutlanılmaktadır.  Bende bu hafta sizlere hipertansiyonun ne olduğundan, hipertansiyon hastalarının hangi besinlerden kaçınmaları ve nasıl beslenmeleri gerektiğinden bahsedeceğim.      Hipertansiyon Nedir?   Kanın, vücutta dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olması ise ‘’hipertansiyon’’ ( yüksek tansiyon ) olarak adlandırılır. 18 yaşını geçmiş yetişkin bir bireyde büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon belirtisidir. Hipertansiyon toplumda oldukça sık görülen bir hastalık olup tüm dünyada, yaklaşık olarak 1.5 milyar hipertansiyon hastası bulunmaktadır ve her yıl 9.4 milyon insan bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir. Türkiye’ de ise her 3 yetişkinden birinde hipertansiyon görülmektedir. Hipertansiyon dünya genelinde tek başına kalp krizi, inme, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir.   Hipertansiyon Hastaları Nasıl Beslenmelidir?  Belirli besin öğeleri kan basıncını ( tansiyonu ) etkilemektedir.
Sarımsak ve limon kan basıncını düşürücü etkisi nedeniyle hipertansiyonlu hastalar tarafından tüketilmesi önerilir.
Günlük tuz tüketimi 4 – 6 gram ( 1.5 – 2.5 gram sodyum ), yaklaşık 1 tatlı kaşığı ile sınırlandırılmalıdır.
Tüketilen yemekler, ekmek, peynir gibi birçok yiyecek ve içecek tuzsuz olarak tercih edilmelidir.
Yemekler çeşitli baharatlar, nane, maydanoz, kekik, dereotu, limon suyu, soğan ve sarımsak gibi lezzet verici besinler kullanılarak çeşnilendirilebilir.
Balık veya balık yağı takviyesi, kan basıncının dengesini sağlamada etkilidir. Bu nedenle haftada 2 – 3 kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
Hipertansiyon hastalığında en önemli şey düzenli fiziksel aktivite yapmak ve sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmaktır. Bu nedenle bu bireyler ideal kilosunun üzerinde ise mutlaka bir beslenme uzmanı eşliğinde ideal vücut ağırlığına ulaşmalıdır.
       Hipertansiyon Hastaları Hangi Besinlerden Kaçınmalıdır?   İşlenmiş Şarküteri Ürünleri (Sucuk, salam, jambon vb.) Salamura Ürünler (Turşu, zeytin, yaprak) Soslar (ketçap, hardal vb.) Paketlenmiş Gıdalar Doymuş Yağlar  (Tereyağı, margarin, vb.) Tuz, tuzlu peynir, tuzlu ekmek                                                       Ev Salçası Tarhana Şalgam Suyu, Maden Suyu Alkol            Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…                    
                                                                                                                                                                   Diyetisyen Kadriye Akyağcı