Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu haftaki yazımda sizlere mevsim sebzelerinden olan ve Aydın’ dada yetişen ‘’karaciğer dostu enginarın faydalarından bahsetmek istiyorum. Bana göre enginar, çocuklukta pek sevmediğimiz fakat yetişkinlikte kıymetini anladığımız değerli sebzelerden biri. Bu değerli sebzenin faydaları saymakla bitmese de, sizlere 9 madde de enginarın faydalarından bahsedeceğim.
• Enginar posa(lif), vitamin-mineral, inülin ve fenolik bileşikler bakımından oldukça zengindir 
• A, C, B grubu vitaminlerini ve sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi mineralleri içermektedir.
• Prebiyotik inülin içeriği sayesinde bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artmasını, zararlı bakterilerin ise azalmasını sağlar.
• İçeriğindeki cynarin(CYN) antioksidanı, karaciğerlerimiz üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
• Birçok sebzeye göre daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olan enginar başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucudur.
• Kandaki kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulmasını sağlayarak kalp hastalıklarına karşı korur.
•Enginar sadece kan kolesterol seviyelerine etki etmekle kalmaz kan basıncının dengelenmesinde de etkili olabilmektedir.
• Lif içeriği sayesinde kan şekerini dengeli bir şekilde yükselterek, diyabet hastaları için fayda sağlar.
• Son olarak enginarın bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde de rolü olduğu unutulmamalıdır.
   Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…
      
                                                                                                                               Diyetisyen Kadriye Akyağcı