Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu haftaki köşe yazımda sizlere, yazın salatalarda ve cacıklarda bol bol kullandığımız hatta yemeğini yaptığımız semizotunun sağlığımız için faydalarından bahsetmek istiyorum. Semizotu en fazla omega – 3 yağ asidi içeren sebze olma özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra içeriğinde birçok vitamin ve minerali de barındırır. Faydaları saymakla bitmeyen semizotunun sağlığımız için temel faydalarından bahsedecek olursam; Semizotu; A, C, E, K ve B grubu vitaminlerini ve demir, çinko, bakır, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve manganez gibi mineralleri içerir. 
Bu mineraller kas, kemik ve diş sağlığımızın gelişimine katkı sağlar.
Ayrıca içeriğindeki yüksek potasyum minerali sayesinde kan basıncını da ( tansiyonu ) dengeler.
Zengin A ve C vitamini sayesinde hem hastalıklara karşı koruma sağlar hem de cildin güzelleşmesini ve kırışık oluşumunun engellenmesini sağlar.
İçeriğindeki A vitamininin bir diğer faydası da göz sağlığını iyileştirmesi ve korumasıdır.
Semizotunu diğer otlardan ayrı kılan omega – 3 yağ asiti içeriği ise kandaki kötü kolesterolü (LDL-K) düşürür ve kan basıncını dengeler böylelikle kalp – damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Omega – 3 yağ asiti ve antioksidan vitamin - mineral içeriği sayesinde vücudu kansere karşı korur.
Bu yağ asiti zihin faaliyetlerinin gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Bu yüzden semizotu özellikle çocuklara sevdirilmesi ve beslenmelerinde yer alması gereken önemli bir sebzedir.
Lif (posa) bakımından da zengin olan semizotu sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayarak kabızlık gibi sindirim problemlerini de önleyici özelliğe sahiptir.
Son olarak semizotu; yüksek su oranı ve düşük glisemik indeksi sayesinde başta diyabet (şeker) hastaları olmak üzere hepimiz için faydalı olan ve sofralarımızda bolca yer vermemiz gereken bir besindir. Sizlerin de bu yaz sofralarınızdan bitkisel omega – 3 kaynağı olan semizotunu eksik etmemenizi tavsiye ederim.
         Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…