Merhabalar! Gülümseyen depresyon diğer adıyla atipik depresyon, kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır. Hayattan zevk alamasalar da dışarıya iyi görünmeye çalışırlar. Günlük hayatlarında, etraftaki insanlara karşı bir maske takar fakat iç dünyalarında, umutsuz ve yitik hissederler hatta bunların hepsine son vermeyi bile düşünebilirler. Diğer insanları mutlu olduklarına ikna etmek için bir gülümsemenin arkasına saklanırlar. Sonuç olarak, bu tür depresyon genellikle fark edilmez. Çünkü çoğu insan depresif bir kişi hayal ettiğinde, gerçekten üzgün görünen birini düşünür. Üzüntü ve açıklanamayan ağlama nöbetlerinin depresyonun ortak özellikleri olduğu doğru olsa da herkes depresyondayken üzgün görünmez. Gülümseyen depresyonu olan kişiler genellikle dış dünyaya mutlu görünürler ve depresyonlarını çok iyi gizlerler. Gülümseyen depresyonun belirtileri, depresyonla aynıdır. Yaşadığı duygularla depresyon denilebilmesi için en az iki hafta sürmesi gerekir. Depresif semptoma sahip bireyler, inanılmaz derecede düşük enerjiye sahip olurlar ve sabahları yataktan çıkmakta bile güçlük çekerler. Gülümseyen depresyonda enerji seviyeleri etkilenmeyebilir. Bu nedenle intihar riski daha yüksektir. Çünkü depresyondaki bireyler çoğu zaman intihara meyilli olurlar, ancak birçoğunun bu düşünceleri harekete geçirecek enerjisi yoktur. Gülümseyen depresyonu olan biri ise, intihar riskine enerjiye ve motivasyona sahip olabilir.Peki neden gizleme ihtiyacı duyarlar?

Bireylerin, depresyon belirtilerini gizlemelerinin birçok kişisel ve profesyonel nedeni vardır. Bunlar;
-Başkalarına yük olma korkusu yaşıyor olabilir. Bireyler mücadeleleriyle başkalarına yük olmak istemez. Nasıl yardım isteyeceklerini bilemezler, bu yüzden mücadelelerini kendilerine saklarlar.
-Bazı insanlar depresyonun bir karakter kusuru veya bir zayıflık işareti olduğuna inanır.
-Gülümseyen depresyon çoğu zaman kişinin depresyonda olduğunu inkar etmesinden kaynaklanabilir. Gülümsedikleri sürece depresyona girmemeleri gerektiğini düşünürler. Gerçekten nasıl hissettiklerini açmaktansa, mutluymuş gibi davranmaları onlar için daha kolay gelir.
-Bazen bireyler tepki almaktan korkabilirler. Depresyona girdikleri öğrenilirse, terkedilmekten endişelenebilir. Bu yüzden, depresyonda oldukları için yargılanma veya cezalandırılma riskine girmek yerine, bir gülümsemenin arkasına saklanırlar.
-Bazı insanlar mükemmeliyetçidir. Depresyona girmek, hayatlarının mükemmelden daha az olduğu ve kendilerini bunu yapmaya ikna edemeyecekleri anlamına gelir.Eğer depresyon süreciniz olduğunuzu düşünüyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından yardım almayı ihmal etmeyin. Ruh sağlığı ve beden sağlığı bir bütündür.