Merhabalar! Renklerin psikolojik etkilerinden bahsedeceğiz. Renkler insan psikolojisini yakından etkileyen faktörlerden biridir. Tarih boyunca renklerin önemi ve insan psikolojisi etkisi üzerinde durulmuştur. Hatta kamusal alanlarda da bu etki göz önüne alınarak tasarımlar yapılmıştır. Renklerin insan davranışını, yönelimlerini ve psikolojisini önemli ölçüde etkilediğine dair birçok çalışma vardır. Kanada’da yapılan bir araştırmada öğrencilerin başarı grafiklerinin basit renk değişimleri ile yükseltilebileceği göstermiştir. Farklı bir araştırma da ise, davranış bozukluğu gösteren bazı öğrencilerin, sınıfların farklı renklere boyanması ile olumlu derecede düzelme gösterdikleri görülmüştür. Görme merkezleri, her iki beyinin arka bölümlerinde yer alır. Renkler önce bu oksipital loblardaki merkezlerde analiz edilir. Sonra karmaşık bir işlemle derin beyin yapılarındaki limbik merkezlerle iletişim başlar. Bu araştırmalar kapsamında bakıldığında insanların en çok mavi rengi sevdiklerini görülmüştür. Erkekler deniz mavisi ve turuncu renkleri tercih ederken; kadınlar yeşil, açık mavi, pembe gibi renkleri; çocuklar ise mavi, sarı ve turuncu gibi canlı renkleri daha çok sevmektedirler.
Peki renkler insan psikolojisi üzerinde ne anlam ifade eder?
Kırmızı: Yarattığı etki ile kişilerde güçlü bir izlenim bırakır. Sıcak ve çelişkili duyguları uyandıran kırmızı; aşkı ve tutkuyu sembolize edebileceği gibi öfkenin de rengi olabilir. Kırmızı renginin iştah açıcı özelliği olduğu için, restoranlarda da sıklıkla tercih edilir. Kırmızı aynı zamanda, uzun dalga boyu nedeniyle sarı ile birlikte en çok dikkat çekme potansiyeli olan renklerden biridir.
Beyaz: Soğuk bir atmosfer yaratabilir. Saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Beyaz, ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Bu nedenle yaz ayının kıyafet rengidir. Genel olarak serin ve canlandıran bir his verir.
Mavi: Gökyüzü ve deniz gibi doğanın birçok yerinde karşılaşabileceğimiz bir renktir. Bizlere huzur vermesinin altında yatan neden budur. Sakinlik ve rahatlama duygularını akla getiren mavi, huzur ve güvenin de bir işareti olarak görülebilmektedir.
Siyah: Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan sadakat, dayanıklılık, bilgelik ve güvenilirlik ile ilişkilendirilir. Bazıları siyahı güçlü ve ciddi görünmek için kullanır.Mor: Zarafeti simgeler. Aynı zamanda romantizmin ve duygusallığın rengidir. Çoğu zaman mor rengi, gösterişli havasından dolayı dekorasyonda kullanılır.

Kahverengi: Toprağın ve ahşabın rengidir. Sağlam ve güvenilir bir his verir. Kahverengi doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı sağlar. Durağanlık, güçlülük, olgunluk ve güvenilirlik mesajları iletir.Pembe: Tıpkı kırmızı ve mor gibi romantik ve narin bir renktir. Aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi vardır. Yapılan araştırmalar, pembe renk insanları sakinleştirmekte ve kalpleri yumuşatmaktadır.Sarı: Beyninizi ve gözlerinizi yoran bir renktir. Aynı zamanda sarı renk metabolizmayı hızlandırır.Merak ettiğiniz sorular için ulaşabilirsiniz.