Merhabalar! Bu ay ki konumuz yalnız zaman geçirmenin faydaları. İnsanlar olarak aslında sosyal varlıklarız. Aile veya arkadaşlık bağlarına ihtiyaç duyarız. Ancak psikolojik olarak yalnız zaman geçirdiğimizde daha üretken oluruz ve kendimizle de bağ kurmaya ihtiyacımız vardır. Bu nedenle, hayatımızda nefes alma alanları bırakmamız gerekir. İnsanlarla çok fazla zaman geçirdiğinizde, işte, evde, sosyal hayatta sürekli yanınızda birileri olduğunda kendinizi sıkılmış ve bunalmış hissediyor olabiliriz. 2017'de yapılan bir araştırmada, hem sosyal olarak aktif olan hem de yalnız zaman geçirmeyi seçenlerin, yalnız zaman geçirdiklerinde stres attıklarını ve hem fiziksel hem ruhsal olarak bir rahatlama yaşadıkları gözlemlenmiştir. Çünkü kendimize yalnız kalabileceğimiz zaman ayırdığımızda, başkalarını memnun etme ve sosyal etkileşim baskısı ortadan kalkar. Biraz yalnız kalmanın onarıcı bir etkisi olabilir. Yalnız zaman geçirebilen kişiler, sonraki zorlayıcı sosyal deneyimlerde daha az olumsuz duygu yaşayabilirler. Asabi hissetmek, bazen küçük şeylerden dolayı kolayca sinirlenmek, diğer insanlara ilginizi kaybetmek, aşırı uyarılmış hissetmek, dikkatini toplamada zorluk çekmek gibi belirtiler yalnız zaman geçirmeye ihtiyaç duyduğunuzun işaretleridir.

Peki yalnız zaman geçirmenin faydaları nelerdir?

Yalnız zaman, farkındalık zamanıdır.

Çoğu zaman günlük hayata o kadar çok kapılırız ki, olanları düşünmek zamanımız bile olmaz. Yalnız zaman, kendinizi ve hissettiklerinizi fark etmeniz için mükemmel bir fırsattır.

Yalnızken daha üretken oluruz.

Yapılan birçok araştırma, yalnız olduğumuzda daha üretken olduğumuzu göstermektedir.

Yalnız kalarak psikolojik direncinizi yükseltebilirsiniz.

Yalnız olmak zihinsel güç oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu durum, düşünceleriniz, korkularınız, endişeleriniz ve ortaya çıkabilecek diğer tüm duygularla baş başa kalabilmek, sizi zihinsel olarak daha güçlü ve başa çıkmaya daha hazır hale getirecektir.

Sizi Daha Empatik Yapar.

Araştırmalar, belirli bir süre yalnız zaman geçirmenin daha fazla empati kurmanıza yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kendinizle kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

Yeni bir hobi, okumak ya da başarmak istediğiniz bir ev projesi üzerinde çalışmak sizi sandığınızdan daha mutlu eder.

Ancak sosyal hayatı ve yalnız kaldığımız zamanı dengelemek önemlidir. Örneğin, içe dönük kişiler, dışa dönük kişilerden daha fazla yalnız zamana ihtiyaç duyma eğilimindedir.

Dengeyi bulmak, ilk etapta kendinize nasıl zaman ayıracağınızı öğrenmek anlamına da gelebilir.