Modern zamanların aşkları da bir başka. Özellikle bizler yani “arada kalmışlar” kuşağı ne kadar sıradan ve tek düze yaşamışız bazı şeyleri diyorum ki aşk da bunlardan bir tanesi. Biz hiç sorgulamadık karşımızdaki insanı. Toplumsal anlamda bize öğretilen normlar neyse bu sebeple -olması gereken bu- beklentilerimizin bir kısmını bile karşılıyorsa o insanlarla evlendik ya da evlendirildik. Mutlu olmak zorunda hissettik kendimizi. Çünkü öyle olmalıydı. Annemiz babamız ve çevremiz böyle istiyordu. Biz geç aydınlandık. Geç sorguladık hayatı ve insanları. Şimdi de alıştığımız hayatın dışında yaşayanları veya yaşananları yadırgıyoruz, yargılıyoruz. Bazen de kınıyoruz. Bu kitabı okurken bunu hissettim. Toplum değişiyor, insan değişiyor. İlişkiler değişiyor.
Kural dışı bir aşk hikayesi…
Şöyle bir anlayış var hepimizin bildiği “Zıt kutuplar birbirini çeker” diye. İşte tam da bu algıyı yıkan bir hikaye ile karşı karşıyayız: Lora ve Arda.
Arda, İstanbullu bir avukat ama mesleğe hiç başlamamış, mesleğine küsmüş, ardından hayata. Üniversiteden mezun olduktan sonra kendi kabuğuna çekilmiş, yaşama isteği olmayan, dertli, umutsuz, melankolik, çaresiz ve yalnız.
Lora, siyasi suçlu. Diyarbakırlı. Doğruları olan bir genç kadın. İnandığı bir davası var ve bu dava için çabalayan, hırslı azimli ve savaşçı biri. Arda ne kadar umutsuzsa Lora aksine hayata bağlı ve mücadelecidir. Evet, aralarında bir çekim var. Birlikte olmaktan zevk alıyorlar ama Lora için hayat o kadar basit ve sıradan değil. Sadece kendi zevkleri için yaşayacak biri değil o zaten. Arda gibi günlerce eve kapatıp kendini hayata küsemez. Onun yaşamaya dair bir amacı var.
Farklı kültürlerde büyümeleri, yetiştikleri coğrafyanın getirdiği özellikler hem de kişiliklerinin farklı olması dolayısıyla bu iki zıt kutup bir araya gele(n)meyen umutsuz bir aşkın iki oyuncusu. Oyuncular çünkü onlar hiçbir zaman canlı kanlı bir aşk yaşayamadılar. Her şey normalmiş gibi davranmak isteseler de hep bir gri bir sis bulutu vardı onların aralarında güneşi görmelerini engelleyen gökte. Yerdeyse örülmüş gizli bir duvar. Gün geldi o duvar artık birbirlerini göremeyecek kadar yükseldi. Sanki bütün kartlar onların aleyhineydi. Ama bir gün bir olay onları hiç beklemedikleri hatta hayal bile edemeyecekleri bir durumda bir araya getirdi. Belki bu olay onların yolunu bunca engele rağmen değiştirecekti. Bakalım bu sancılı ve zor sürece girmeye cesaretleri olacak mı?
Yazımın başında da bahsettiğim günümüz aşklarının bir örneği, yaşadığımız çağın insan ilişkilerinin bir resmi gibi bu hikaye bir bakıma, taa İstanbul’dan Diyarbakır’a uzanan. Ne yalan söyleyeyim ne başladığı an belli ne de bittiği an. İlişkileri bir dargın bir barışık akıp gidiyor öylece yatağında. Sessiz ama dirençli. Kimse de onun akışına yön verme derdinde değil, çünkü herkes kendi derdinde gibi, değil gibi. Her ne kadar bana uyan bir aşk ya da -şimdikilerin tabiri ile- birliktelik anlayışı değil. Ama sevgiyi yaşama şekli herkese göre değişir. İnsan yaşayarak öğreniyor mutlu olmanın yollarını. Arda ve Lora da aşkın tarifini ve nasıl yaşanacağını kendi yollarında öğrenenlerden. Siz de merak ettiyseniz bu iki gencin aşk serüvenini okuyun, derim.
Yazar Gaye Boralıoğlu’yla tanışma kitabımızdı. Kolay bir dili yok onu belirtmeliyim. Kahramanlarının kişilik tahlillerini çok derinden yapıyor. Düşündürücü bir dili var. Sakin bir kafa ile okunmalı. Yeni tanıştık ama uzun zamandır senaristlik de yapıyormuş yazar. “Bir İstanbul Masalı”, “Hırsız-Polis”, “Üzgünüm Leyla”, “Zerda”, “Bıçak Sırtı,” “Bir Çocuk Sevdim” ve “Kapalıçarşı” gibi dizilerin senaryolarını yazmış, ben yeni öğrendim. Türk edebiyatının son dönem kadın yazarlarından olan Gaye Boralıoğlu’nun “Hepsi Hikâye, Meçhul, Aksak Ritim” isimli üç eseri daha var . Bu son kitabı. Bu senenin “Yılın Telif Ödülü”nü de alan kitap okuyucusunu bekliyor.
Lora’nın anlattığı masallarla süslenmiş dingin bir aşk hikayesi, derin anlatımı ile kahramanların iç dünyalarının gizli noktalarına dokunan yazar, İki yaralı gencin birbirlerini iyileştirme çabasını, sevdiğin insanı kaybetmenin yürek sızısını, aşkın iç acıtan hallerini ve o sevdiklerimizle yaşadıklarımızın, onların siluetlerinin zaman içinde –biz istemesek de- zihinlerimizden yavaş yavaş silinmelerini farklı bir bakış açısı ile anlatıyor. Yeni yazarlarla tanışmak isteyenlere tavsiye edilir.
Merak edenlere keyifli okumalar.
ALINTILAR:
“Yoklukta boşluk var, yoksunlukta ise umut. İşte o umut insanı öldürüyor.”
Aşk gelecek değildir Lora, geçmiştir. Benim kemiklerimden ve etimden ve kanımdan; senin damarlarından ve Türklüğünden doğmuştur aşk. İki insanı- birbirinin yarınına değil, hakikatine aşık olur. Meleklerin ve şeytanların birbirine karıştığı , neşenin ve kederin birbirinde demlendiği, keşfin ve kayboluşun aynı anda gerçekleştiği tek varoluş halidir aşk. Malzemesi geçmiştir, gelecek değil. Yani Lora, şu hayatta ya umut edersin ya aşık olursun, ikisi bir arada olmaz.
Bir insan zihninizde gerçekten ne zaman ölür? Toprağın altına girince mi?
Bence değil! İlk önceleri hiç gitmemiş gibi yanı başınızdadır sapasağlam! Her an ona sarılacakmış gibi hissedersiniz, korkusunu içinize çekecek gibi. Ama zamanla bakışları ,konuşmaları, sarılışı size seslenişi silikleşmeye başlar. Her gün gittiğiniz mezarı artık onun öldüğüne daha çok inandırır sizi. Bir zaman sonra da bakmışsınız ki hayatınızdan usulca çıkmış gitmiş. (syf 145)
Kitabın Yazarı: Gaye BORALIOĞLU
Kitabın Basıldığı Basımevi yıl ve Tarih: İlk baskı 2025, İletişim Yayınları, İstanbul
Kitabın sayfa sayısı:210
Bu Hafta Ne Okumalıyım: 'Her şey normalmiş gibi'
Fatma Altınöz
Yorumlar
Trend Haberler
Karacasu'daki kazadan acı haber: Esençay muhtarı hayatını kaybetti
Karacasulu Başkan, Cumhurbaşkanına hakaretten gözaltına alındı
Karacasu yasta: Bir haftalık yaşam mücadelesini kaybetti
Karacasu'da bir eve silahlı saldırı düzenlendi
Karacasu'yu üzen ölüm: Sevilen köfteci hayatını kaybetti
Nazillili genç banka müdürü kalbine yenildi: Gözyaşlarıyla sonsuzluğa uğurlandı
Didim'de ceza yağmur gibi yağdı: İşte bilanço
Kuyucak’ta çapa makinası faciaya neden oldu
Karacasu'da kaza; 6 yaralı
Karacasu’da gece yarısı vandallık: Otomobile böyle zarar verdiler
Resmi İlanlar