Efeler ilçesinde üretilen dört farklı peynir ürününde düşük yağ oranı, yasaklı eritme tuzu, bir üründe ise bitkisel yağ tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın güncellediği "Taklit ve Tağşiş - Temel Özelliği Etkileyen İçerik Eksikliği" başlıklı listede Aydın'dan dikkat çeken bir firma yeniden yer aldı. Daha önce de uygunsuz ürünleri nedeniyle kamuoyuna açıklanan Aybey Süt Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi, bu kez tasfiye halinde olmasına rağmen ikinci kez ifşa edildi.
TASFİYE SÜRECİNDEYKEN LİSTEYE GİRDİ
Bakanlığın 30 Temmuz 2026 tarihli duyurusunda firmanın unvanı "Tasfiye Halinde Aybey Süt Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi" olarak yer aldı. Resmi tasfiye sürecinde bulunan firmanın piyasaya sunduğu ürünlerde yapılan denetimlerde mevzuata aykırılıklar tespit edildi. Sorumlu marka olarak yine Aybey Süt Ürünleri Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti. gösterildi.
DÖRT PEYNİR ÜRÜNÜNDE UYGUNSUZLUK TESPİT EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı listeye göre Efeler'de üretilen dört farklı üründe çeşitli uygunsuzluklar belirlendi.
İlayda Çiftliği Kaşar Peyniri 1 kilogram (Parti No: 062) ile aynı markanın 1000 gramlık kaşar peynirinde (Parti No: 14022026/1) düşük yağ oranı ve yasaklı eritme tuzu tespit edildi.

İlayda Çiftliği Taze Kaşar Peyniri 2000 gramlık üründe (Parti No: 180226) ise düşük yağ oranı ve eritme tuzunun yanı sıra bitkisel yağ bulunduğu açıklandı.
Ecebat Yarım Yağlı Taze Peynir (Parti No: 010726), yağ oranının beyan edilen değerin altında çıkması nedeniyle listeye girerken, Derviş Baba Kaşar Peyniri 1000 gramlık üründe (Parti No: 02) yasaklı eritme tuzu tespit edildi.
İKİNCİ KEZ İFŞA EDİLDİ
Aybey Süt Ürünleri, daha önce de İlayda Çiftliği markalı kaşar peynirinde yasaklı eritme tuzu tespit edilmesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Bakanlığın son güncellemesiyle firma, benzer uygunsuzluklar nedeniyle ikinci kez listede yer aldı.
SÖKE'DEN DE BİR FİRMA LİSTEYE GİRDİ
Öte yandan Bakanlığın yayımladığı aynı listede Söke ilçesinde üretim yapan Vlkn Tarım Gıda Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi de "Ayvalık Naturel Sızma Zeytinyağı" ürünüyle ifşa edilen firmalar arasında yer aldı.


