İslam Dinimizde dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmamız için mübarek gün ve geceler vardır. Bu mübarek gün ve geceler çölde yolculuk yapan kişinin su bulduğu gözeler misalidir. Her bir gözeye gelindiğinde ayrı bir heyecan, susuzluğun giderilmesi sonucunda yaşanan ayrı bir lezzet vardır. Ayrıca her bir göze suyunda ise ayrı tatlar vardır. Kandil geceleri de işte böyle gözelerdir. Manevi hayatımızda çekmiş olduğumuz susuzluğumuzun giderildiği ve uzun bir müddet manevi âlemde rahatlık getiren gecelerdir kandil geceleri.
Kandil geceleri, Yüce Rabbimizin biz günah işleyen kulları için vermiş olduğu bir fırsat zamanıdır. Bu geceler kişilerin manevi hayatlarında kandillerin yanmasına vesile olan, maneviyatımızı nurlandıran gecelerdir. Camilerde yanan kandiller gönüllerimize nasıl bir sürur verirse, işte bu geceler gönüllerimize öyle bir neşe öyle bir huzur vermektedir. Bu gecelerin bir başka güzelliği ise mevlit programları ve hatim programlarından istifade etmektir.
Bunun yanı sıra hayatımıza nice güzellikler katan gecelerden birisi de Regaib kandilidir. Regaib kandili, Üç ayların birincisi olan Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Regaib, istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve nefis şeyler demektir ve "Rağibe" kelimesinin çoğuludur. Regaib kandili aynı zamanda üç ayların arifesidir. Manevi hayatımızda olgunluğu yakalama fırsatı olan üç aylara giriş gecesidir. Bir aydınlanma, nurlanma gecesidir. Çünkü üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan, manevi hayatımıza saadet katan, rahmetin, merhametin, mağfiretin sağanak sağanak yağdığı aylardır.
İşte Allah’ın rahmeti bizim içindir. Kainatı kuşatmıştır. Bunda maddi ve manevi nimetlerden yararlanmak, çaba, gayret ve çalışmakla olur. İşte üç aylar denilen Recep, Şaban ve Ramazan; Allah’ın rahmet aylarıdır. Mübarek kandil geceleri, bayramlar ve bayram geceleri bu rahmetin af ve mağfiretin verimli bahar yağmuru gibi üzerimize oluk oluk aktığı zaman dilimleridir. Recep ayı aynı zamanda haram aylarındandır. Bu aylar Hicri aylardan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır ki, bu aylarda her ne maksatla olursa olsun, savaş yapılmaz. Başlamış bir savaş varsa terk edilir. Ama maalesef bugün durum böyle değil.
Yazımın başında da ifade ettiğim gibi kula düşen, bunun farkında olup manevi hayatımız için bunları en iyi bir derecede değerlendirmemiz gerektiğidir. Yoksa zaman su gibidir, akıp gider. Farkında olamayız. Dinimizde buna gaflet denir. Fırsatı elden kaçırma anlamına gelir. Oysa geçen zaman asla geri gelmez. Onun kıymetini elden çıkarmadan bilmemiz gerekir. Bu geceler ve günler, kutsal gece ve günlerimizdirler. Bu gecelerde yapılan ibadetler, diğer gece ve günlerde yapılan ibadetlerden daha üstün tutulmuş, müminlerin kurtuluşları amaçlanmıştır. Tevbeler, ibadet, zikirler, fikirler, istek ve arzuların yüce Allah katında itibar gördüğü kabul edildiği gecelerdir. Recep ayının birinci günü Çarşamba ve Perşembe günleri oruçlu olmak, Regaib gecesini oruçlu karşılamak makbuldür. R.SAV. efendimiz, “Beş gece vardır ki, bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Kabul edilir” buyurmuşlardır.
Asırlardan beri Müslümanlar bu gecelere değer vermiş, itibar etmiş, bu geceleri ibadetleri ile geçirmişlerdir. Bizler de yine Müslümanlar olarak bu gün ve gecelere itibar etmemiz, geceleri ibadetle ihya etmemiz, çoluk çocuğumuzla kandiller kutlamamız gerekir. Gündüzlerini oruçlu, gecelerini de manen değerlendirmeliyiz. Mesela, orucun dışında Kur’an okumalı, mealini anlamını okumalı ve düşünmeliyiz. Kandilleşmeliyiz. Bu kutsal kültürü yaşatıcı hareketleri çocuklarımıza bilfiil göstererek öğretmeliyiz. Ana-baba, eş, dost, akrabalar ile kandilleşilmeli, onların gönülleri alınmalıdır.
Fakir fukara, kimsesiz, yoksul, yetim, garip olanlar madden ve manen sevindirilmeli, onların gönülleri hoş edilmelidir. Ölümü ve ölülerimizi hatırlamalı, onların ruhlarını lezzetlendirmeli, fatihalar ve dualarımızı onlara bağışlamalıyız. Kendimiz, evlat, ana-baba, akraba, eş, dost, vatan, millet, devlet uğruna çalışanların ölmüşlerine rahmet, kalanlarına sağlık dilemeliyiz. Dünyanın huzurunu bozan, harp-darp, savaş ve terörün ortadan kalkması için yürekten dualar etmeli, hak ve adalet için insanlık için, insanlar için çalışan insanlara iş, aş, eş veren sosyal barışı sağlayanlara karşı dualarımızı çoğaltmalıyız. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için prensibine sarılmalı, bu kutsal vatan topraklarında barış ve kardeşlik içinde huzurla yaşama örnekleri sunmalıyız.
Yarabbi Recep’i, Şaban’ı bize mübarek kıl, bizleri Ramazan’a kavuştur. Bayrama ulaştır. Huzur, güven ve sağlık içinde yaşamamız için nice yıllara ulaşmamıza, mübarek Regaib Kandilini vesile-sebep kıl.
Kandiliniz mübarek olsun.