Bir önceki yazımda Efeler 09 SFK Kimin sorusuna yanıt bulmaya çalışmıştım. O yazıda söz verdiğim gibi bugün de Efeler 09 SFK Kimin Olmalı sorusuna kendimce yanıt bulmaya çalışacağım.

Bu takım hali hazırda Gençlik Spor’a bağlı Profesyonel bir kulüp. Başkanı, üyeler tarafından kongre ile seçilen, bu seçim için şartların belli olduğu bir kulüp. Tabi ki bu yasal işler her türlü kitabına uydurulup al sat yapmak mümkün. Devrik başkan Mehmet Fatih Atay seçimi kaybeder kaybetmez bu takım üzerinden bir çok spekülasyon dönmeye başladı. Bir kaç yıl önce Efeler TV’de konuk olduğum bir canlı yayında Eymen Başkan’a “ Bu kulüp insanlar tarafından belediye kulübü gibi görünüyor, bu takımı gerçekte olduğu gibi halkın takımı hüviyeti kazanamadı, bu konudaki düşünceniz nedir diye sormuştum. Eymen Başkan o günkü şartlarda topu biraz çevirmiş, bu tespitimi ne kabul edip nede reddetmişti. Şimdi gelinen noktada takım üzerindeki polemiklerin odak noktasında bence bu algı var. Bu takım Belediye takımı mı yoksa, Efeler halkının takımı mı üzerinden kulüp sürekli bir baskı yiyor.

Bu takım Mehmet Fatih Atay’ın kendi parası ile Didim Spor’un satın alınması ile var oldu. Bu takımı oluşturabilmek için maddi ve manevi bütün katkıyı Mehmet Fatih Atay üstlendi. Daha sonra Efeler Belediye Başkan’ı olması sebebiyle kulüp başnalığını oğlu Eymen Atay’a devretti. Takımın başkanı Fatih Atay iken de bu kulübün işlerini Eymen Atay yürütüyordu. Bal ligindeki ilk sezonunda Şampiyonluk yaşayarak 3. Lige çıkılmasındaki en büyük katkıyı sağlayanların başında da Eymen Atay geliyordu. Baba oğul arasındaki bu devir teslim aslında sadece kağıt üzerinde sonradan yapıldı. Buraya kadar her şey normal.

Şimdi gelelim bu takım kimin takımı olmalı sorusunun cevabına. Zurnanın zırt dediği yer de burası. Didim Spor’un Efeler 09 SFK olarak sahaya çıkmaya başladığından itibaren Belediye üzerinden finanse edildi mi, edilmedi mi? Eğer bu takım halkın değil, Fatih Atay’ın takımıysa halkın belediye ye ödediği paralardan finanse edilmemesi gerekiyordu. Eğer edildiyse o zaman bu takım halkın takımıdır, yine halkın takımı olarak kalmaya devam etmelidir. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay seçimi kaybettiği anda görüyoruz ki bir takım çevreler gözlerini Efeler 09 SFK’ya dikti. Öyle görünüyor ki birileri bu takıma çökmeye çalışıyorlar. Bunu da bu takımın halkın paraları ile bu noktaya geldiğine dair iddialarıyla haklı bir zemine oturtuyorlar. 

Söylediğim gibi 3 yıldan beri bu takım halkın parası ile buralara geldi ise takım halka bırakılmalıdır. Bunun yolu nedir? Sanırım bu herkesçe malum. Herkesin hemfikir olduğu konu takımın il dışından birine satılmaması. Beyler bayanlar, üzerinde bu kadar polemiğin döndüğü, tesisi olmayan, bırakın tesisi stadyumu bile olmayan Efeler ilçesinin bir takımına hangi iş adamı para verir satın alır. Milyonlarca lira para verip kulübü satın alacak adam 600 kişilik çakma stadyum’da maç yapan bir takımla neyin reklamını yapacak. Bu kadar saf bir iş adamı il dışında varsa bence hemen satsınlar. Bu takım satılacaksa ancak her türlü zorlu şartlara rağmen, önceliği bu şehre katkı sağlamak isteyen yerli bir iş adamı ile olabilir. Bu olurken de halkın paraları ile kurulmuş bir takım hüviyetini Efeler 09 SFK’ya yükleyenlerin, bu takımın buralara sadece parayla değil, Eymen Atay’ın emekleri ile geldiğini bilmeli. Bu takım için mutlaka Fatih Atay’ın da, Eymen Atay’ın da maddi katkısı olmuştur. Bunları hiçe sayarak halkın takımı diye bu takıma çökmeye çalışan kişilerin salyaları akmaya başladı. Bu salyalar Aydın sporunun dibine dinamit koyanların salyaları olması da kuvvetle muhtemel. Aydın sporundan kirli ellerini çekmeyen bu zatlar, doğru ile eğriyi birbirine karıştırarak algı operasyonları yapıyorlar. Ama hak 1 tane ise, herkesin hakkını gözetmeyenlerin bu takımın sahibi olmasına sessiz kalmak, şeytanla işbirliğidir.