İnsan sevgisine büyük önem veren dinimiz İslam’da aldığımız ilham ile kalplerimiz sevgiyle, dolduralım, Allah sevgisiyle gönüllerimizi herkese açalım.
Sevgi, saygı barış ve kardeşlik dini olan İslam Dinimiz, çok önemli ahlakı kurallar ortaya koymuştur. Bunların en önemlilerinden biri de insan sevgisidir.
İnsan sevgisine büyük önem veren dinimiz İslam’da aldığımız ilham ile kalplerimiz sevgi ile dolduralım. Allah sevgisiyle gönüllerimizi herkese açalım.
İnsan kemali; fazilet kazanmasından, noksan ise; kötü fiilerden birini yapmasındandır.
Binaenaleyh kötü itiyad alışkanlık sahipleri, hayatı kaybederler; ruh tezkiyesi ile bu hastalığa karşı koyanlar da, kurtuluşa ve saadete ererler. İslam’da güzel ahlak bir esas, bir gayedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v); Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim diyorlar ki; bu, İslam’ın bir ahlak dini olduğunu en büyük delildir. bu hususta varid olan hadisler pek çoktur. Şurası muhakkaktır ki, İslam’da güzel ahlakın ve faziletin pek büyük bir mevkii vardır. Güzel Ahlak sahibi olmayanlar, ne kadar abit ve zahit olsalar bile, bu ibadetleri onları kurtarmaya yetmez.
Allah dost Yunus Emre’nin ifadesiyle gelin tanış olalım yad isek birleşelim, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz. Seven insanın özünde ve sözünde kin ve nefret yoktur.
Tüm düşmanlıklar dışarıda kalır.
Mevlana, oğlu Sultan Veled’e şöyle nasihatta bulunuyor: “Bahaeddin, eğer daima cennette olmak istersen, herkesle dost ol, hiç kimsenin kinini yüreğinde tutma.
Senin düşmanın da seni sevmesini istersen, kırk gün onun hayrını ve iyiliğini söyle, o düşmanın senin dostun olur. Çünkü gönülden dile yol olduğu gibi, dilden de gönüle yol vardır.
İnsan sadece et ve kemik yığınından ibaret bir varlık değil, ruh ve cisimden oluşan seçkin bir yaratıktır.
Bu her iki yönünün de pek çok arzu ve istekleri vardır.
İnsanın gerek bedeni ve gerekse ruhi ihtiyaçlarını ihmal etmesi mümkün değildir.
Allah’a inanmanın ruhumuza sağladığı güzellik sevgidir.
Bu konuda Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: "Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki, size merha met edilsin." (Hucurat 10.) İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülü ğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, se ninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sı cak bir dost oluvermiştir."(Fussilet, 34.)
Yüreği sevgi dolu Peygamberimiz (s.a.s) de: "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçede kâmil mümin olamazsınız."(Müslim İman 93.) "Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine yakınlıkta, şefkat gösterip birbirlerini koruyup kollamada bir vücut gibidirler. Vücudun herhangi bir yerinde bir rahatsızlık olduğunda; bunu, vücudun tüm uzuvları hisseder."(Buhari, Edep 27.) buyurarak, sevgi ve kardeşliği öğütlemektedir.
İnsan sevgisine büyük önem veren yüce dinimiz İslâm'dan aldığımız ilham ile kalplerimizi sevgi ile dolduralım. Gönüllerimizi herkese açalım. Hak âşığı Yunus Emre'nin ifadesiyle, "Gelin tanış olalım, yad isek bilişelim. Sevelim sevilelim. Dünya kimseye kalmaz."