Demokrasinin temel amacı vatandaşın yaşam kalitesini yükseltmek, kamu hizmetlerini adil ve kesintisiz şekilde sunmaktır. İnsanlar sandıkta oy verirken siyasi çekişmelerin değil, kendilerine ulaşacak hizmetlerin hesabını yapar. Çünkü vatandaş için önemli olan; yolun yapılması, çöpün toplanması, parkların temiz tutulması, sivrisinekle mücadele edilmesi ve günlük yaşamını doğrudan etkileyen sorunların çözülmesidir.
Bu nedenle vatandaşların elzem ihtiyaçları her zaman siyaset üstüdür.
Ne yazık ki son dönemde Aydın genelinde yaşanan bazı tartışmalar, hizmet ile siyasetin yer değiştirmeye başladığı yönünde ciddi soru işaretleri doğuruyor. Vatandaşın beklediği hizmetlerin hangi kurum tarafından yapılacağı üzerinden yürüyen polemikler, sorunun çözümüne değil büyümesine neden oluyor. Oysa vatandaş için hizmeti kimin yaptığı değil, hizmetin zamanında ve eksiksiz yapılması önemlidir.
Sokaktaki insanın beklentisi oldukça nettir. Sivrisinek varsa mücadele edilsin, yol bozuksa yapılsın, çevre temizliği aksamasın. Vatandaş günlük hayatını etkileyen sorunların çözümünü beklerken kurumlar arasında yaşanan yetki tartışmaları veya siyasi hesaplaşmaların bir tarafı olmak istemez.
Kamu yöneticilerinin ve seçilmişlerin asli görevi, vatandaşın sorunlarını çözmektir. Hizmet üretmek yerine siyasi rekabeti ön plana çıkarmak ise toplumun beklentilerine cevap vermez. Çünkü hizmet geciktiğinde bedelini siyasetçiler değil, vatandaş öder. Yaz sıcağında artan haşereden vatandaş etkilenir, bozuk yolda vatandaş araç kullanır, eksik altyapının sıkıntısını vatandaş çeker.
Aydın'ın bugün ihtiyaç duyduğu şey daha fazla tartışma değil, daha fazla iş birliğidir. Kurumların birbirleriyle yarışması gereken alan siyasi polemikler değil, vatandaşa daha kaliteli hizmet sunabilme yarışıdır. Hizmet üretmekte rekabet faydalıdır; ancak hizmetin önüne siyasi emeller geçtiğinde kaybeden herkes olur.
Unutulmamalıdır ki vatandaşın sabrı siyasi tartışmalara değil, çözümsüzlüğedir. İnsanlar kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini ister. Bu nedenle hangi görüşten olursa olsun tüm yöneticilerin ortak paydası vatandaşın menfaati olmalıdır.
Çünkü hizmetin siyaseti olmaz. Vatandaşın ihtiyacı, her türlü siyasi hesabın üzerindedir.