Sanat, spor ve eğlence dünyasından tanıdığımız ünlülerin memleketlerini merak ederiz. Özellikle kendi memleketimizden olan ünlülere ayrı bir sempati duyduğumuz söylenebilir. Bu yazımızda Aydınlı vatandaşların hemşehrileri olan ünlüleri konuşacağız. İşte Aydınlı ünlüler!

Aydınlı Ünlüler Kimler?

Aydın, tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanında yetiştirdiği insanlarla da öne çıkan şehirlerimizdendir. Aydın’ın havasını solumuş, orada yetişmiş birçok bilinen isim bulunuyor. Peki, Aydınlı ünlüler kim?

Aydınlı ünlüleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adnan Menderes
  • Aslı Orcan
  • Fatih Portakal
  • Fatma Turgut
  • Fırat Albayram
  • Gökhan Kırdar
  • Hidayet Sayın
  • Rıdvan Dilmen
  • Serkan Balcı
  • Yeşim Büber

Aydınlı ünlüleri sıraladıktan sonra şimdi bu isimlerle ilgili bilgi verelim…

1. Adnan Menderes

Aydinli Unluler 1

Ali Adnan Menderes, 1899 yılında o zamanın Osmanlı İmparatorluğu’nun Aydın vilayetinin Koçarlı ilçesinde doğmuştur. Adnan Menderes, Çakırbeyli köyünde toprak ağası olan bir çiftçinin oğludur. Menderes, Demokrat Partinin kurucularından biridir. 1950-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Başbakanı olarak görev yapmıştır.

2. Aslı Orcan

Aydinli Unluler 2

Aydınlı oyuncular arasında bulunan Aslı Orcan, 27 Mayıs 1980 tarihinde Aydın’da doğmuştur. 1998-2003 yılları arasında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümünden mezun olmuştur.

Ayla Algan’dan kamera önü oyunculuğu dersi alan Orcan, derslerin bitiminin ardından profesyonel olarak oyunculuk yapmaya başlamıştır. Orcan’ın oynadığı yapımlar arasında Karadayı, Kurt Seyit ve Şura, Medcezir, Sadakatsiz gibi önemli diziler yer alıyor.

3. Fatih Portakal

Aydinli Unluler 3

Fatih Portakal, 2 Şubat 1968’te Aydın’ın Nazilli ilçesinde gözlerini açmıştır. Portakal’ın annesi Nazillili, babası Karacasuludur. İlköğretimini Nazilli’de, lise eğitimini İzmir Atatürk Lisesinde tamamlamıştır. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde okumuştur. 1997-2005 yılları arasında Star TV’de muhabir olarak çalışmıştır.

Ardından Kanal D’ye geçmiştir. Kanal D’nin peşi sıra FOX’a geçerek burada önce sabah haberlerini, sonra akşam haberlerini sunmuştur. Şu sıralar Sözcü TV’de haber sunuculuğu yapıyor.

4. Fatma Turgut

Aydinli Unluler 4

Aydınlı şarkıcılardan olan Fatma Turgut, 2 Ocak 1984 tarihinde Aydın’ın Söke ilçesinde doğmuştur. 2010 yılında  Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Klasik Gitar Bölümünden mezun olmuştur.

Fatma Turgut uzun yıllar “Model” isimli grubun solistliğini yapmıştır. 2016 yılında bu gruptan ayrılıp çalışmalarına solo olarak devam edeceğini duyurmuştur.

5. Fırat Albayram

Aydinli Unluler 5

Fırat Albayram, 11 Ocak 1985’te Aydın’ın Nazilli ilçesinde dünyaya gelmiştir. İzmir Bornova Anadolu Lisesinin ardından Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümünden mezun olmuştur. Adanalı, Suskunlar, Merhamet gibi bilinen dizilerde oynamıştır. Albayram, günümüzde eşi Ceyda Kasabalı ile “Noluyo Ya ¿” adlı Youtube kanalında dijital içerikler üretiyor.

6. Gökhan Kırdar

Aydinli Unluler 6

Aydınlı sanatçılar içinde yer alan Gökhan Kırdar, 2 Haziran 1970’te Aydın’da doğmuştur. Söz yazarlığı, bestecilik, şarkıcılık, aranjörlük gibi çeşitli meslekleri üstlenmiştir. Özellikle yaptığı film müzikleriyle öne çıkmıştır. Kurtlar Vadisi, Haziran Gecesi ve Yabancı Damat dizileri için bestelediği müzikler çok sevilmiştir.

7. Hidayet Sayın

Aydinli Unluler 7

Hidayet Sayın, 1929 yılında Aydın'da doğmuştur. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmıştır. 1972 yılında Aydın'a taşınmış ve burada doktorluk görevine devam etmiştir.

Sayın, doktor olmasının yanı sora kırsal kesimdeki sorunları ele alan bir oyun yazarıdır. İlk oyunu "Topuzlu, Uzak Diyarlar" 1965 yılında yayımlanmıştır. Bu oyununda köy sorunlarını anlatmıştır. Oyun; çeşitli tiyatrolarda sahnelenmiştir.

8. Rıdvan Dilmen

Aydinli Unluler 8

Rıdvan Dilmen, 15 Ağustos 1962 tarihinde Aydın'ın Nazilli ilçesinde dünyaya gelmiştir. Sporcu olan Dilmen, atletizm ile spora başlamıştır. Atletizmin ardından futbol ile ilgilenmiştir. Özellikle Fenerbahçe’de gösterdiği başarılarla adından söz ettirmiştir. Futbolculuktan sonra teknik direktörlük de yapan Dilmen, günümüzde spor yorumcusudur.

Babanın emeği kızına umut oluyor Babanın emeği kızına umut oluyor

9. Serkan Balcı

Aydinli Unluler 9

Aydınlı ünlülerden diğeri Serkan Balcı’dır. Balcı, 22 Ağustos 1983’te Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğmuş ve burada büyümüştür. Futbolcu olan Balcı; Gençlerbirliği, Fenerbahçe, Trabzonspor gibi önemli takımlarda görev almıştır.

10. Yeşim Büber

Aydinli Unluler 10

Oyuncu olan Yeşim Büber, 18 Ağustos 1977’de Aydın’da dünyaya gelmiştir. Can Gürcap’a ait Diyalog Oyunculuk Okulunda eğitim görmesinin ardından oyunculuğa başlamıştır. Şaşıfelek Çıkmazı, Aynalı Tahir, İnşaat, Siyah İnci gibi döneminin popüler işlerinde rol almıştır

Muhabir: Ömer ARAZ