Damacana suyun fiyatı ikiye katlandı! Bir bardak su cep yaktı! Damacana suyun fiyatı ikiye katlandı! Bir bardak su cep yaktı!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde rütbesiz görev yapan askeri personeller er olarak adlandırılıyor. Er olmak isteyenler tarafından güncel er maaşları sıklıkla araştırılıyor.2024 yılı asgari ücret zammının ardından er maaşları da güncellendi. Peki, erler ne kadar maaş alıyor? Nasıl er olunur? İşte detaylar…er-maaslari-1.jpg

2024 Er Maaşı Ne Kadar?

Er maaşları 2024 yılında asgari ücrete yapılan zamdan etkilenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, her yıl askerlerin maaşlarını gözden geçirir ve günceller.Yıllara göre er maaşları enflasyon oranları, ekonomik koşullar ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.Güncel er maaşları şu şekildedir:
  • En Düşük Sözleşmeli Er Maaşı: 33.000 TL
  • Ortalama Sözleşmeli Er maaşı: 37.250 TL
  • En Yüksek Er Maaşı: 45.000 TL
Piyade Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar?Piyade, ordunun en temel unsurlarından biridir ve kara harekâtında aktif rol oynayan askeri personeldir. Piyadeler genellikle düşmanla yakın temas halinde görev alır. Bu görev, zorlu fiziksel koşulları içerir ve sahada dayanıklılık gerektirebilir.
  • 2024 yılı itibariyle piyade sözleşmeli er maaşı: 30.000 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir.

Komando Er Maaşı

Komando erler, özel eğitim almış ve zorlu görevlerde bulunan askerlerdir. Bu nedenle komando erlerin maaşları genellikle daha yüksek olabilir.
  • 2024 yılı itibariyle sözleşmeli komando er maaşı 35.000-40.000 TL’dir.
Bu ek maaş farkı komando erlerin aldıkları eğitim, deneyim ve üstlendikleri risklerin yanı sıra görev yerlerinin zorluk derecesine göre belirlenir.

Doğuda Görev Yapan Er Maaşları

Doğudaki erler genellikle Hakkâri, Kilis, Van, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Şırnak, Ağrı ve Iğdır gibi illerin sınır bölgelerinde görev alırlar.
  • 2024 yılı itibarıyla doğuda görev yapan er maaşı en düşük: 35.000 TL
  • 2024 yılı itibariyle doğuda görev yapan er maaşı en yüksek: 40.000 TL’dir.
Uzun dönem askerlik yapan erler, kısa dönem askerlik yapanlara kıyasla genellikle daha yüksek maaş alırlar.

İtfaiye Eri Maaşı

İtfaiye erleri yangın söndürme ve diğer acil durumlara müdahale etme görevlerini yerine getiren askerlerdir. İtfaiye eri maaşları belirli ek ödemeler de alabilirler.
  • 2024 yılı itibariyle itfaiye eri maaşı ortalama 35.000 TL’dir.
er-maaslari-3.jpg

Sözleşmeli Er Maaşı Tazminat Ücretleri

Görev sürelerini tamamlayan sözleşmeli erler, tazminat haklarını da elde etmektedirler. Tazminat miktarları Bu şekilde görevler ve hizmet süreleri üzerinden hesaplanmaktadır.Sözleşmeli er maaşı tazminatları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en az 7 yıl sözleşmeli olarak görev alan erler 400.000 TL-450.000 TL aralığında tazminat almaktadır.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 3 yıl görev alan sözleşmeli erler ise 120.000 TL-150.000 TL arasında değişmektedir.


Er Maaşı Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Erlere göreve başlamadan önce yolluk adı verilen bir ödeme yapılır ve bu ödeme erlerin kendi adlarına açılan PTT banka kartına yatırılır. Bu ödeme acemi birliğinde alınan eğitim süresince devam eder. Eğitim sonrasında ise ücret kesilir ve PTT banka kartı bloke edilir.Usta birliğine geçildiğinde ise erlerin maaşları kendi adına açtığı Ziraat Bankası hesaplarına yatar.er-maaslari-4.jpg

Er Nasıl Olunur?

Sözleşmeli erler, belirli bir ücret karşılığında ve sözleşmeye bağlı olarak er görevlerini yerine getiren askerlerdir.Er olmak için bazı kurallar vardır;
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Askeri öğrencilikle ilişkinin kesilmemiş olması ve en az ilköğretim mezunu olmak
  • Askerlik görevlerini yerine getirmesine engel olacak bir askeri engelin bulunmaması
  • Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması
  • Başvuru yılında 20 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını aşmamış olmak
  • Önceki tarihlerde Türk Silahlı Kuvvetlerinde rütbeli olarak görev yapmamış olmak
  • Taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı bir ay veya daha fazla hapis cezası almamış olmak
Er başvuruları ilanların yayınlandığı dönemlerde yapılır ve mülakat sınavlarına katılmak gereklidir. Başarılı olunması halinde sonra belirli bir süre sözleşmeli er olarak görev yapılması gerekmektedir. Sözleşme süresi dolduktan sonra sözleşmeyi yenileme hakkı bulunmaktadır.