Bazen kelimeleri arka arkaya dizerek zordur. Ruhunuz kozaya kapanmış bir tırtıl gibi kanatlanıp uçmak için değişim geçirmektedir. Bu değişim kendi içinde mucizeyi barındırsa da bir çoğumuz farkında bile değildir verilen mücadelenin. Sanki sihirli bir değnekle birden bire oluvermiş zannederiz. Oysa ki değişmek için savaşmak gerekir. Bu sadece senin acısını çektiğin tek taraflı bir savaştır. Müttefikte sensin, düşman da. Düşüncelerinin bölük pörçük kırıntılarını toplamaya çalışırsın. Bin parçalı bir puzzle gibi her biri birbirine benzeyen parçaları bir araya getirmek, ama doğru parçayı doğru yere doğru zamanda koymak gibidir. Kelimeleri kumbarandan çıkarıp harcama vakti geldiğinde zorlanırsın doğru kelimeleri doğru sıraya koymaya.

Susmak bir tercihtir. Ama onuda doğru zamanda yapabildiğinde anlam kazanır suskunluk. Kopan tüm fırtınaları içine gömüp bir başına beklersin denizin dinginleşmesini. Sakin sulara bakıp hayaller kurmanın tadı, katlanabildiğin fırtınalar kadar güzelleşir. Seni, sana ait olmayan kavgalara çekmek isterler fırtınalar koparken. Sen bilirsin senin savaşın olmadığını, bu kez de savaştan kaçmakla suçlarlar seni. Yani sen senden başkasına ne yapsan yaranamazsın.

Söylemek zor, susmak imkansız… Böyle bir çıkmaz sokağa hapsolduğunda ruhun ya kozadan değişerek çıkmayı seçeceksin, yada o kozayı mezar edeceksin kendine. Sen olduğun yerde kalmayı seçersen, herkes devam edecek. Dünya sen yoksun diye durmayacak. Seni hayatının merkezine koyanlar bile hemen bir başkasını yerleştirecek senden kalan boşluğa. Sen sadece avuntularını götürüp gideceksin yanında. Senden kalan herşey geride kalanlar için sadece bir hatıra olacak. Adın anıldığında ne söyleyecekler? Seni hiç ilgilendirmeyecek bu sorunun cevabı.

Susmak hiçbir şeyi halletmez. Bugün konuştuğun kadar varsın. Yarını düşünerek sineye çektiğin her acı senin o kozadan çıkmanı zorlaştıracak. O kozaya girmeden ne kadar güçlenebilirsen, değişim için o kadar savaşma gücü elde edeceksin. Kelimeleri ard arda getirmek zordur. Çünkü yarınlarını hazırladığın düşüncelerin o kelimelerin bir araya gelmesine bağlıdır. Doğru zamanda, doğru kelimeyi, doğru yere koymazsan eğer kozadan çıkabilsen bile, kanatların zayıf kalacak ve uçamayacaksın…