Yeni kuşak bilmez, eskiden öyle playstationlar falan yoktu. Sizin bugün inanılmaz bir noktaya gelen oyun grafikleri içinde minecraft’ı seçmeniz size bir seçenekken, bizim bütün oyunlarımız bugünün minecraft’ı gibi piksel pikseldi. Oyun teknolojisi evlere yaygın olarak ilk önce el atarileri ile girdi. Bin bir çeşit el atarisi piyasaya çıksa da bunların hemen hepsi ana karakterin sağa ve sola 4 kez hareket ederek tepeden yağan şeyleri toplaması yada kırması esasına dayalıydı. Sizin, bugün elinize alsanız açmaya bile tenezzül etmeyeceğiniz bu el atarileri pek çok çocuğun rüyalarını süsleyecek kadar ulaşılmazdı bir zamanlar.

Teknoloji bugünkü gibi hızlı büyüyen bir şey de değildi. Bugün 5 sene önceki oyun eski ve basit kalırken, söylediğim aletler 80’ler ve 90’ları domine etti. Sonra televizyona bağlanan kasetli atariler yaygınlaştı. Bu atariler pek çok oyun seçeneği sunuyordu. Bu cihazlara takılan kasetler genelde içinde birden çok oyun bakıyordu. Mesela 3 in 1 yazıyorsa üzerinde içinde 3 oyun olan tek kaset anlamına geliyordu. Bu sayı 3'ten başlayıp binlere kadar yaygınlaşsa da bu sayıları binlerle ifade edilen oyunlar aynı oyunların ufak farklılıkları olan versiyonlarını içerirdi.

Bu yokluğun içinde birden bire patlayan Tetris oyununun popülaritesi tesadüf değildi elbette. Hele hele bu oyun çılgınlığı yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan cep telefonu sektörüne bile yansıdı. Öyle ki sırf içinde yılan oyunu var diye Nokia marka telefon alan insanlar azımsanmayacak kadar azdı. Şimdi bugünün dünyasından bakınca bu yokluk durumu anlamsız gelebilir. Ancak size şu kadarıyla özetleyeyim bu yokluğun sebebini, o dönemde internet diye bir şey yok. Bugün aradığınız şeylere çok hızlı ve kolay erişebiliyor sanız bunun en büyük sebebi internet. Ve sizin modemi resetleyecek kadar bile tahammül edemediğiniz internetsizlik hayatın gerçeğiydi o zaman.

Bugün teknolojinin getirilerini o kadar hızlı tüketiyoruz ki bırakın seneleri, aylarla ifade edilebilecek sürede demode oluveriyor pek çok şey. İnsanların bir çoğu bugünkü hayatından memnun değil. Bu memnun olmayan kitlenin çoğunluğunu ise o geçmiş günleri yalayanlar oluşturuyor. Gençler asla anlayamıyorlar bizlerin neden o yılları özlediğini. Derler ya yaşamayan bilmez. Bugün sizlerin dönüp bakmayacağınız o oyunlar bize çok keyif veriyordu. Ve hemen bıkıp usanmıyorduk. Sizler evinizde son sistem bilgisayarlarla fiber internet hızını bile eleştiriyorsunuz. Elbette gelinen noktada bunların fazlasını istemek en doğal hakkınız bunu eleştirmiyorum. Ama bir gerçekte var ki her istediğimize bu kadar hızlı ve kolay ulaşmak bizi doyumsuz yapıyor. Çok hızlı tüketiyoruz zevklerimizi. Bu sebeple yeniye açlık daha da büyüyor.

Biz 3 in 1 teknolojisinden geliyoruz, ama size yağlayıp ballayıp sundukları şey aslında 3’ün 1’i teknolojisi. Çünkü bugünün teknolojisi nereye ulaşırsa ulaşsın kimseyi tam anlamıyla mutlu edemiyor.