Herkese merhaba. Çok değerli SES Gazetesi takipçileri hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sonunda ocak ayından çıkıp yepyeni bir aya girdik. Sizce uzun sürmedi mi? Ocak ayı 31 gün değil de sanki 60 yapmışlar gibiydi. Nihayet geldi geçti. Bu hafta sizlere öz mü öz saygıdan bahsedeceğim. Bununla ilgili elimizde ne gibi anahtarlar var bir bakalım. Acaba yaşadığımız bu toplum bu özellikleri taşıyan insanlara hazır mı? Geçen hafta söylemiştik ya, insanın insana saygısı kaldı mı acaba?
Yaşadığımız bu dünyada birden çok şey talep edilir. Daha çok çalış, çok para kazan, mutlu ol, huzuru bul, saygılı ol, özgüvenini yitirme vs vs. Bir de şöyle bir şey var özgüven seviyesini düzeltmek için gayret etmek büyük bir sorun olmaya yol açıyor. Bu konuda eksikliği olanlar duygusal bir yapıya neden olmakla kalmaz, kendilerine güvenmeyen insanlar gibi davranmaya iter. Devamında sorun olmaktan çıkar, X kişinin herhangi bir konuda yardıma ihtiyacımız varmış gibi davranmasına neden olur.
Öz saygıyı anlamak basit bir olay değildir. Öz saygımızın, benlik kavramımızdan ortaya çıktığını, kendimizi nasıl gördüğümüzden kaynaklanan duygusal kısım olduğunu söyleyebiliriz. Öz saygımızı geliştirmek görevi hem kolay hem de zordur. Farkında olmakla birlikte sağlam bir öz saygısı elde etmek mümkündür. Evet arkadaşlar gelelim öz saygının anahtarlarına;
1- Herkesi memnun etmekten vazgeç.
2- Hayır demekten çekinme.
3- Yanlış geliyorsa yapma.
4- Kendin hakkında iyi konuş.
5- Kontrol edemeyeceğin şeyleri bırak.
6- Sana iyi gelmeyenlere veda et.
7- Kendini kabul et, kendine nazik davran.
Kalın Sağlıcakla
Saygılarımla…