Bitmekte Olan Bir Evlilik Nasıl Kurtarılır?
Bu sonunun cevabını evli çiftler arasında yalnız kadınlar merak edip öğrenirse eylemlerin başarıya ulaşması kolay olmayacaktır. Yalnız erkekler merak edip öğrenirse yine başarıya ulaşmak güç olur. Ancak hem kadın hemde erkek merak edip öğrenirse o zaman başarmak sıcak bir çorba pişirmek kadar kolaydır. Evliliği sürdürmekle ilgili yaşanan sıkıntıları gidermeye çalışmak tek kişinin sırtına yüklenirse elbette ağırlığı taşımak kolay olmaz. Taşıyan kişi yorulur ve olduğu yere yığılır. Yeniden ayağa kalkabilmesi için ya uzun süre dinlenmesi ya da birinin kalkmasına yardım etmesi gerekir. Örneğin; yeri değişek olan bir koltuğun iki uçundan aynı anda tutup kaldırmak ve taşımak gibi düşünün. Gözünüzün önünde hayal edin. Koltuğu tek başınıza odanın karşı duvarına taşımaya çalışmak daha çok zaman, daha çok güç gerektirir. İki kişi olarak taşımak ise bu zorluğu yarıya indirir. Peki bu zorlu mücadeleye gerek var mı? Zaten evlisiniz ve iki kişisiniz. Birinin diğerini tek başına bırakıp evlilik içinde yaşanan sorunlarda o uğraşsın diye düşünmek hayatı diğeri için cehenneme çevirmez mi? Elinize bir A4 kağıdı alın ve onu dörde katlayın. Sonra her bir köşedeki alana şunları yazıp altını doldurun. A) Hayatıma onunla devam etmenin iyi yönleri?
B) Hayatıma onunla devam etmenin kötü yönleri? C) Hayata kendi başıma devam etmemin iyi yanları?
D) Hayata kendi başıma devam etmenin kötü yanları? Mutlaka her bir soru için en az 5 tane cevap yazmaya çalışın. Hepsi için 5 cevap bulunamayabilir. Ama siz daha fazla cevap yazabilmek için çabalayın. Örneğin
*Onunla birlikte yaptığınız eylemlerden özleyecek olduklarınız var mı? *O gidince hayatınızdan gidecek olan iyi ve kötü şeyler neler? *Canınız mı yanacak yoksa kurtulmuş gibi mi hissedeceksiniz? *Ne yaşarsanız keşke yanımda olsaydı dersiniz? *Mutlu bir insan olmanıza engel olan eşiniz mi?
Gibi sorulara cevaplar bulun. Ve bu cevaplar mutlaka gerçek cevaplar olsun. Tüm bunları yaparken derinlemesine düşünmelisiniz. Sonrasında bir A4 kağıdını ikiye katlayın ve her iki tarafına da en çok cevap yazdığınız soru başlıklarını not edin. Örneğin en çok C seçeneğinin altını doldurdunuz. İşte o zaman şimdi bunu başarmak için yapmanız gerekenler neler bunun planını çıkartmaya başlayın. Bu en çok yanıt yazdığınız iki seçenek sizi ya bir ilişki danışmanına (Kendi kendinizin de ilişki danışmanı olabilirsiniz. Bu konuda internetten bile onlarca kaynak bulma şansınız var.) ya da bir boşanma avukatına yönelmenize neden olacaktır. Elbette her ikisi içinde sahip olmanız gereken en önemli şey manevi olarak güçlü bir insan olmaktır. Güçsüz insanlar kaçar; hem sorunu ortadan kaldırmaktan kaçar. Hemde o sorunu çözmekten kaçar. Eğer yaşantınızla ilgili büyük bir değişiklik yapmaktan başka bir çareniz kalmadıysa, bu gücü kendinizde bulmalısınız. Çünkü hiçbir avukat hiçbir ilişki danışmanı siz istemediğiniz sürece sizin ilişkinize dahil olamaz. Bunu istemek zorundasınız. Yaşıyorum diyebilen kendine saygı duyan biri olmak bu köprüden geçmekle başlar. Yoksa kendinizi kandırır durursunuz. Avukata gitmenin sonuçlarını zaten biliyorsunuz. Bense size kendi ilişkinizin danışmanı olmak nasıl olur onu anlatacağım. 1) Geçmişe yönelik tüm kötü konuşmalar ve düşüncelerden, geçmişte yaşanmış olaylarla ilgili laf sokmaktan karşılıklı olarak vazgeçeceksiniz. 2) iletişimi çoğaltmak araya giren mesafeyi ortadan kaldırır. Birinizin dinlemek istemediği bir konu hakkında sırf iletişim içinde olmak adına ısrarcı olmamak lazım. Gün içinde yaşanan iyi ve kötü olaylatı paylaşmak. Hem yakınlaştırır hemde insanın ruhunun hafiflemesine yardımcı olur. 3) Takdir ve teşekkür etmek. İnsan yaptığı bir davranışın ne kadar iyi ve güzel olduğunu bir başkasından da işittiğinde özgüveni tazelenir. Kendine karşı güven duyabilen insanların diğerlerine oranla yaşam enerjileri daha yüksek olur. Bu enerji aile içi ilişkinize olumlu ve güzel etkiler sağlar.
Eşiniz evinize bir tornavida bile almış olsa. 'Ya sen bunu ne iyi etmişte almışsın' demekle ağız içinizde bir aşınma yaşamazsınız ;)))
basit değil mi? Hemde çok basit, bu basit şey eşinizin bünyesinde seratolin ve dopamin gibi iki güzel hormonun salgılanmasına yardımcı olacak. 4) Sevgi her yarayı iyileştirir. Hiç mi hiç abartmıyorum. Sevgi her şeyi iyileştirmeye yeter. Bu yüzden öpünce geçer ya zaten çocukların yarası. Dudağınızı dokundurmanız değildir çocukların travmasını geçiren. O an ki gözlerinizdeki bakıştır. Onu yanınıza alışınızdır. Sesinizdeki incelmiş tondur. Öptükten sonra geçtimi diye soran tarafınızdır. Canı yanmış çocuğunuza o an için gösterdiğiniz sevgi ve şefkatiniz karşısında acıyan yer önemini kaybeder. Sonradan bu bir alışkanlığa dönüşür. Çocuk bunun bir oyu olduğunu anlayacak seviyeye gelir ama yinedr vazgeçmez o acıyan yeri öptürmekden sizce neden? Çünkü acı duyan bir insanın en çok ihtiyacı olan duygu: değerli olmak, sevilmek ve önemli olmaktır. Bunu hissettiğinizde evliliğinizin başından geçen ne denli büyük bir sorun yaşarsanız yaşayın birbirinizle olmaya devam etmek istersiniz. Size her hangi bir şey kazandırmayan anlamsız gururunuzu bir kenara bırakıp öpün eşinizi siz bu yuvayı kolay kurmadınız. Kolay vazgeçmeyin. Bu dört maddeyle sınırlı değiliz tabiki ancak akademik bir eğitim almamış olan sizler bu dört maddeyi uygularsanız. Dört dörtlük bir evliliğiniz olacaktır. Birbirinizden esirgediğiniz tüm bu güzel davranışlar ilişkinizin şu içinde bulunduğu duruma gelmesine neden oldu. Şimdi bunun biraz daha farkındasınız. Farkında olduğunuz şeyi eyleme dönüştürürseniz bazı ailelerde uzun vadede bazı ailelerde çabucak işe yaramaya başlar. Bizim her iki eşin katılımıyla gerçekleşen ilişki seanlarımız sonrasında yeniden yeni evli çiftler gibi olduk sözlerini işitmekten büyük bir keyif alıyorum. Aynı değişimi önce kendi ailemde başarıp sonra başka başka ailelerede sağlamanın bana insan olarak ne kadar iyi geldiğini keşfettiğim günden beri ilişki danışmanıyım ben. Ve yaptığım işle her an gurur duyuyorum. Bir ilişki danışmanın en önemli meziyeti sır saklamasıdır. Anlattıklarınız bir başkasına ne kadar aykırı gelirse gelsin. İlk öğrenilen şey o sırları hayatımız pahasına sadık kalacak olamızdır. Sadece görüşmelerin içeriği değil. Kiminle görüşme yaptığımız bile bizim için sırdır.