Gündelik koşuşturma, telaş ve dertlerimiz bize asıl dert edinmemiz gereken şeyi unutturuyorsa ortada bir problem var demektir.
Peki asıl dert edinmemiz gereken şeyler neler?
Öncelikle dert edinmemiz gereken beş şey vardır:
1. Hayatımızın bugüne kadarki geçen kısmında işlediğimiz günahların affolunup olmadığını bilmiyoruz.
Günahlarımızdan dolayı pişmanlık duyup tövbe ettik mi? Tövbe ettiysek şartlarına riayet ettik mi? Tövbemizin kabul olmasını engelleyen bir şeyler yaptık mı? İşte ilk olarak bunu dert etmek lazım.
2. Bugüne kadar işlediğimiz iyiliklerin kabul olup olmadığını bilmiyoruz.
Allah'ın emrettiği ibadetleri, güzel davranışları çoğu zaman tam yapmadık, aksattık. Aksatmadığımız ibadetlerimizde de şartlarına riayet edip etmediğimizi bilmiyoruz. Kabul olunmuş ibadetlerimizi sonradan içine riya karıştırmak, başkalarına anlatmak, kötülükler yapmak suretiyle geçersiz kıldık mı onu da bilmiyoruz.
3. Ömrümüzün bundan sonrasında ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz.
Şimdiye kadarki hayatımızı biliyoruz ama yarın ne ile karşılaşacağımızı ne ile imtihan olacağımızı, imtihanlarımızda ne yapacağımızı bilmiyoruz.
4. Sonsuz olan iki yurttan cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimizi bilmiyoruz. Her insan sonuçta ebediyet yurdu olan cennet ya da cehennem ikilisinden birine gidecek. Bizler cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimizi bilmiyoruz.
5. Rabbimiz bizden razı mıdır yoksa bizden razı değil midir bilmiyoruz.
Dünyaya geliş amacımız Rabbimize kulluk ederek O'nun rızasını almak. Ama bizler şu ana kadar yaptıklarımızla bunu başarabildik mi bunu bilmiyoruz. Bundan sonra ne yapacağımızı da bilmiyoruz.
Bu beş bilinmezlik başımızda iken bir insanın sanki imtihanını tamamlamış, cenneti garantilemiş, günahlarını affettirmiş, amellerini kabul ettirmiş gibi kendini garantide görmesi ancak şeytanî bir vesvesedir.
Elbette Rabbimizden ümidimizi kesmiyoruz, O'na dayanıp tevekkül ediyor, O'na dua ediyoruz. Ama günü birlik dertler arasında asıl dertleri unutma bedbahtlığına da düşmememiz gerekir.
Rabbimiz asıl düşünmemiz, dert edinmemiz gereken şeylere odaklanmayı, nasip eylesin. Günü birlik koşuşturmacalar içinde asıl yapmamız gerekenden gafil bir şekilde imtihanı tamamlamaktan bizleri muhafaza eylesin.
Cuma'nın selamı, rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun.