Ağaç yaş iken eğilir. Çocuklarımız mutlaka 4-10 yaş aralığında yüce dinimiz İslam’ı öğrenmeleri ve bir Müslüman olarak görevlerini bilmeleri için gerekli dini eğitimlerini almaları ve bunu tedrici olarak uygulamaları gerekir. İşte bu dini bilgi açığı yıllardır okulların kapalı olduğu yaz döneminde Diyanet İşleri Başkanlığımızca İl ve İlçe Müftülüklerimiz tarafından açılan yaz Kur’an kursları ile giderilmektedir.

Eğer bu dönemde de çocuklarımıza Yüce Dinimizi öğretemezsek millî ve dinî bir zemine oturmamış ulvî gayelerden uzak bir çocuk babası ve annesi, nine ve dedesi olmamızın kaçınılmaz olması çok uzak bir ihtimal değildir.

Bu nedenle Yaz Kur’an kursları çok önemlidir. Çünkü günümüzde Kur’an-ı Kerim okumayı bilenlerin çoğu ilk defa Kur’an okumayı ve dinî bilgileri bu dönemde yani Yaz Kur’an kurslarında öğrenirler.

Yaz kursları, birçok çocuğun ilk defa örgün eğitim anlayışıyla düzenli olarak, Kur’an-ı Kerim ve temel dinî bilgileri aldıkları yerlerdir. Bu çocukların çoğu daha sonradan resmi okullarda bir daha Kur’an eğitimi almamaktadırlar. Bunun için anne ve babalar çocuklarını mutlaka bu kurslara gönderme gayreti içerisinde olmalıdırlar.

Bugün camilerimizdeki cemaatimizin büyük çoğunluğu namaz kılmayı, abdest almayı da yazın gittikleri yaz Kuran kurslarında öğrenmişlerdir. Özellikle namazda okudukları Sübhaneke, fatiha ve son on sureyi, tahiyyat, salli ve barik ala duaları ile Rabbena dualarını hep yaz Kur’an kurslarında öğrenmişlerdir.

Çocukken öğrendikleri bu bilgilerle 7 sinden 70 ine gelenler bütün bu bildiklerini yazın gittikleri iki üç aylık kurslara borçludur.

Ama içlerinden kendini yetiştiren, geliştiren cemaatimiz de mevcuttur. Şimdinin çocukları yarının caminin en ön safında saf tutacak cemaatimiz olacaktır.

Çocuklarımızı, annesinin, babasının veya bir yakının cenaze namazı kılınacağı zaman safta değil de arka taraflarda izleyici bölümünde duran çocuklar olmasını istemiyorsak, her namazda kendimiz için Rabbena duasında İbrahim Peygamberin dilinden dökülen ve Rabbimizin nasıl dua etmemizi öğrettiği Rabbena duasında “Ey Rabbimiz, beni, annemi, babamı ve bütün mü’minleri affeyle ve bizleri ateş azabından muhafaza eyle” diye dua eden bir çocuğumuzun bize dua etmesini istiyorsak, bu yazın ne olur çocuklarımızı istedikleri aktivitelerin yanında yaz Kur’an kurslarına göndermeyi ihmal etmeyelim.

Eğer biz bu konuyu önemsemez ve çocuklarımıza Elif, be, te, se yi öğretmezsek, yarın başkaları gelir onlara le be ge te yi öğretirler.

Yaz tatilinde, çocuklarımız mutlaka cami havasını teneffüs etmeli.
Çocuklarımız, oynayacaksa minarenin gölgesinde oynamalı.
Çocuklarımız, hayatımızın merkezinde caminin ve ibadetin önemli bir yeri olması gerektiğini anlamalı.

Haydi kıymetli anne ve babalar!

“Camilerimiz, Kur'an kurslarımız çocuklarımızla şenlensin.”

Cuma’nın selamı, rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun