Merhaba çok sevgili SES Gazetesi okurları. Yepyeni bir günden hepinize kucak dolu selamlar. Bu hafta sizlere beynimize zarar veren alışkanlıklardan bahsedeceğim. Bu yazıyı okuduktan sonra bakarsınız çoğunuz ‘Beynim Erimiş’ diyebilirsiniz. Arkadaşlar gün için de beynimizi çok yoruyoruz aslında. Çoğu boş olmak üzere saçma sapan bilgilerle dolduruyoruz. Beynimizi yoran alışkanlıklardan vazgeçebilsek keşke ne rahat kafamız ve bünyemiz olur değil mi?
“Biyoloji size bir beyin verir. Hayat onu bir zihne çevirir.”
Bizim beynimiz arkadaşlar, düşünmekten hatırlamaya, görmekten dokunmaya, duymaktan nefes alıp vermeye vücudumuzun her sürecini kontrol eden hayatımız için vazgeçilmez bir organımızdır. Hayatımız için bu kadar önemli olan bir organa peki yeteri kadar iyi bakabiliyor muyuz? Yoksa sahip olduğumuz alışkanlıklar onu yavaş yavaş bitiriyor mu?
Bu konuyla ilgili piyasada birçok bilgi dolaşmaktadır. Vücudumuzdaki diğer organlar gibi beynimizde yaşadığımız hayattan etkilenir. Günlük alışkanlıklarımız beyinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Sizce beynimize en çok ne zarar verir? Sosyal medya mı?, Sinir mi?, Stres mi?, yediğimiz bir yemek mi? veya yaşadığımız bütün olumsuzluklar mı ?
Konuyu çok uzatmadan size beynimize zarar veren alışkanlıklardan bazılarını sizlere bahsedeyim.
Çok iyi geldiğini zannetseniz de çok karanlıkta kalmak beynimize zarar verir. Bu nasıl mümkün olacak bilmiyorum ama sürekli olumsuz haberlere maruz kalmak beynimize zarar verir. Sosyal izolasyon ciddi anlamda beynimize zarar verir. Ortamdan kopmak isteriz, kimseyi duymamak isteriz onun için yüksek sesle müzik dinlemek beynimize zarar verir. Zayıf uyku alışkanlıklarını unutmamak lazım, düzensiz uykuyla hem beynimize hem de bünyemize zarar verir. Biliyorum bir çoğunuz çok seversiniz fakat aşırı şeker tüketimi beyne zarar verir. Sürekli ekrana maruz kalmak ve gün içinde hareketsiz kalmak beynimize çok ciddi anlamda zarar verebiliriz. Çok sevgili okurlar, hepinize sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla…