Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu haftaki yazımda kimimizin haftalardır, kimimizin ise aylardır mücadele ettiği ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, kas ve eklem ağrılarıyla kendini gösteren grip salgınına karşı bağışıklığımızı güçlendirecek besin ve önerilere yer vermek istedim. Öncelikle, bir türlü iyileşemememizin nedenlerini sorguladığımızda; ağır pandemi sürecinden yeni çıkmış olmamız, maalesef Covid-19’un başta bağışıklık sistemimiz olmak üzere vücuttaki birçok sistemimizin üzerine bıraktığı hasarlar bizlerin yeni virüslere karşı daha savunmasız olmamıza neden oluyor. Bir yandan her ne kadar görülme sıklığı azalmış olsa da Covid-19 virüsü etkisini devam ettirirken bir yandan da RSV, Influenza A (grip) gibi birçok virüse karşı da mücadele vermekteyiz. Peki bu mücadelenin kazananı nasıl olabiliriz? İşte bu haftaki yazımın asıl konusu;

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK BESİN VE ÖNERİLER

  Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için alınabilecek tek bir hap veya ilaç yoktur. Bunun yerine, yeterli ve dengeli beslenmeyi ve bu sağlıklı                        yaşam alışkanlıklarını benimsemek, hayat boyunca bağışıklığımızı geliştirmeye yardımcı olacaktır.

1.          Besin Çeşitliliği Sağlamak:

 Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en temel yolu yeterli ve dengeli öğünler oluşturmaktır. Bu öğünleri oluştururken de tabağımızda süt grubu, sebze - meyve grubu, tahıl grubu ve et/yumurta/kuru baklagil grubu gibi besin gruplarına bir arada yer vererek, besin çeşitliliğini sağlayabiliriz. Beslenmemizde besin çeşitliliği sağlamak ise birçok vitamin – mineral, protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlardan faydalanmamızı sağlar. Özellik A, C, E vitamini ve çinko içeren besinleri beslenmemize eklemek, gerektiğinde mutlaka D vitamini takviyesi almak, yoğurt, kefir, turşu, ev yapımı sirke gibi probiyotik besinleri, et/balık/yumurta/süt/kuru baklagil gibi kaliteli protein kaynaklarını ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik diğer zencefil, zerdeçal, ıhlamur, yeşil çay, kekik çayı gibi besinleri tüketmek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı sağlar.

2.          Düzenli Egzersiz Yapmak:

 Egzersizi sadece zayıflamak için değil, daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de yaşam şeklimiz haline getirmeliyiz. Çünkü yapılan bazı araştırma sonuçları egzersiz yapan kişilerin egzersiz yapmayan kişilere kıyasla daha iyi işleyen akyuvarlara sahip olduğunu göstermektedir. Akyuvarlarımız (beyaz kan hücrelerimiz) ne kadar sağlıklı olursa; dışarıdaki mikroplara karşı da o kadar güçlü olabiliriz.

3.          Kaliteli Uyku Uyumak:

 Diğer önemli bir faktör ise iyi bir uykudur. Çünkü biz uyurken vücudumuzda mutluluk hormonu olarak da bildiğimiz serotonin hormonu salgılanır ve bu hormon sadece bizim mutlu olmamızı sağlamaz aynı zamanda vücudun karşılaştığı enfeksiyonlara karşı daha hızlı yanıt vermesini sağlar. Bu yüzden yetişkinlerin en az 7 saat, çocukların ise en az 8 – 10 saat uyuması önerilmektedir.

4.          Stres Düzeyini Azaltmak:

 Günümüz koşullarında stresi azaltabilmek pek mümkün değilmiş gibi gözükse de vücudumuzda stres varlığı bağışıklık sistemimiz üzerine olumsuz etki göstermektedir.

5.          Rafine Şeker Tüketimini Azaltmak:

 Çok sevdiğimiz tatlılar, dondurmalar, şekerler ve diğer şeker içeren besinler bağışıklık sistemimizi baskılayarak bizi hastalıklara karşı daha yatkın hale getirebilirler.

6.          Kilo Kontrolünü Sağlamak:

Obez veya kilolu olmak aynı zamanda kendiliğinden bağışıklık sistemimizi zayıflatacak bir dizi sağlık problemine yol açabilmektedir. Bunun aksine bir beslenme uzmanı eşliğinde yeterli ve dengeli beslenme programları oluşturarak bağışıklık sistemi güçlendirilebilir ve enfeksiyonlara karşı korunma sağlanabilir.

7.          Sigara/Alkolü Bırakmak

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bağışıklık sistemimizi baskılar. Bu durum daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza neden olur ve bizi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

8.          En az 1.5 - 2 Litre Su İçmek:

Vücudumuz üzerine faydaları saymakla bitmeyen su; enfeksiyonlara karşı savaşımızda katkı sağlayarak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Bu haftaki yazımda yer verdiğim önerilerimin kış boyunca sizler için faydalı olması dileğimle, sağlıklı günler…