Şöyle etrafınıza bir bakın, kaç dostunuz var? Dost bildikleriniz gerçek dost mu yoksa sahte dostlar mı? Malımız azaldığında, hele hele yok olduğunda yanımızda var olan dostlarımızın hiçbiri yanımızda görünmez olur, malımız
çoğalıp arttığında ise bakıyorsunuz herkes yanımızda ve bizim dostumuz olmuş. Durum böyle olunca görüyorum ki bizi sevmeyenler bile mal ve menfaat için bize dost oldu da, bir çok dost'da mal yüzünden malımız gittiği için bize düşman kesildi. Yaşadığımız ortamda örnekleri de görüyoruz. Bu husus toplumda az değildir maalesef. Bir kişi'nin size sevgisi, size olan ihtiyacı kadar ise, ihtiyacı bitince sevgisi de dostluğu da bitiyor.
Hakiki sevgi cefa ile ve iltifat ile vermekle ve almakla değişmez. Her dost bir değildir, bazı dostlar gıda gibidir, bazıları ilaç gibi, bazıları hastalık gibi, bazıları da zehir gibidirler. Gıdasız olmaz, ilaç gerekli olduğu zaman kullanılır, hastalıktan korunmak gerekir ve mecbur kalınca insan o hastalıkla beraber yaşar ve onu kontrol altında tutmaya çalışır,
zehirden ise mutlaka uzak durmak lazımdır. Akıllı insan temkinli olur, sevecekse ölçülü sever, buğzedecekse meşru bir gerekçeden dolayı ölçülü buğzeder. Hz Ali efendimize nisbet edilen bir söz vardır: “Sevdiğini ölçülü sev bir gün buğzedebilirsin, buğzettiğine de ölçülü buğzet, bir gün sevebilirsin.” Bu dünyanın en yoksulu, en yalnızı en yetimi, en öksüzü Namazın zevkini tatmayanlardır. Abdest ile temizlenemezler tevbeyle arınamazlar. Allahın Rahmetinden Resulullahın şefaatinden mahrum kalırlar ve kimseyede yaranamazlar. Bazen arkadaş bildiklerimiz bizi sırtımızdan bıçakladı ölmedik, arkamızdan konuştular duymadık, yüzümüze yalanlar anlattılar umursamadık. Neden derseniz çünkü alayının tümünü ölü saydık.
Dostlar; fakire yardım eden ömründen fakirlik görmez fakirin hakkını yiyen iflah olmaz. Şimdi etrafınıza tekrar bakın. Gerçek dostlara sahip olduğunuzu düşündüğünüz kişiler varsa onları asla bırakmayın. Sahte dostları ise yanınıza yaklaştırmayın. Dost acı söylermiş. Ama hakikat bu… Cumanın, rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun.