Düzenli ve dengeli beslenerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sağlıklı beslenme için akşam yemeği, günün en önemli öğünüdür. Çok uğraşmanıza gerek kalmadan hızlı şekilde besleyici ve lezzetli akşam yemekleri hazırlamanız mümkün. Peki, sağlıklı akşam yemeği nasıl olmalı? Gelin, birbirinden sağlıklı akşam yemeği tariflerine birlikte göz atalım.

1. Ekşi Kremalı Pancar Çorbası Tarifi

Sağlıklı akşam yemeği menüsünün olmazsa olmazı çorbalar. Pancarın kendine has lezzeti ve ekşi kremanın buluşmasıyla ortaya çıkan çorba, alışılmışın dışında bir tada sahip. Sağlıklı akşam yemeği fikirleri için size ilham verecek çorbanın yapılışına birlikte göz atalım. Malzemeler
  • 4 adet orta boy pancar
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı taze pastörize peynir
  • 1 çorba kaşığıı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz
  • Servis için 1 çorba kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı
  • Pancarları çamuru çıkana kadar bol suyla yıkayın.
  • Ardından tencereye koyarak üzerine soğuk su ilave edin ve yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
  • Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  • Pancarlar yumuşamaya başladığında suyunu süzerek soğumaya bırakın.
  • Pancarların kabuğunu soyduktan sonra parçalara bölüp mutfak robotuna koyun. Üzerine zeytinyağı, tuz ve az miktarda su ekleyip çalıştırın.
  • Suyu azar azar ilave ederek robotu çalıştırmaya devam edin. Püreden daha sıvı, yoğun bir çorba kıvamı elde edene kadar su eklemeye devam edin.
  • Ekşi krema için bir kâsede yoğurdu ve pastörize peyniri pürüzsüz kıvam elde edene kadar çırpın.
  • Kâseye aldığınız çorbanın üstüne bir dolu çorba kaşığı ekşi kremayı ekleyin. Üzerinde nar ekşisini gezdirip karabiber ekleyin.
Afiyet olsun!

2. Lokum Pırasa Tarifi

Kolay bir sağlıklı akşam yemeği olan lokum pırasayı ister ana yemek ister meze olarak tüketebilirsiniz. Malzemeler
  • Yarım kilogram temizlenmiş pırasa
  • 2 adet havuç
  • 3 diş sarımsak
  • 10-12 dal maydanoz
  • 1 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Soğanı piyazlık şekilde doğrayarak biraz tuzla ovun.
  • Havucu tavla zarı büyüklüğünde küp küp kesin.
  • Tencereye 6 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin. Üzerine soğanları, ince doğranmış sarımsakları ve havucu ekleyip 1-2 dakika soteleyin.
  • Temizlenmiş pırasaları verevine keserek doğrayın. Ardından tencereye ekleyip karıştırın.
  • Üzerine toz şeker ve tuz ekleyin. Malzemelerin üzerini kapatacak kadar su koyup kısık ateşte 5-10 dakika pişirin.
  • Bir sos tenceresine 1 çorba kaşığı yağı ve unu ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
  • Maydanozları havanda az miktarda tuzla dövün.
  • Un ve yağı kavurarak elde ettiğiniz meyaneyi maydanozlarla birlikte tenceredeki pırasanın üzerine ekleyip karıştırın. Çorbanız hazır!
  • Servis için üzerinde sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

3. Fırında Kabak Köfte Tarifi

Fırında kabak köfte, sağlıklı ve kolay akşam yemeği tarifleri arasında bulunuyor. Oldukça lezzetli ve doyurucu olan bu yemeğini hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Malzemeler
  • 250 g kabak
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 2 dilim peynir
  • 1 adet yumurta
  • 1/4 demet dereotu
  • Tercihinize göre baharatlar
Hazırlanışı
  • Kabağı rendeleyin ve 3-4 kez avucunuzun iç kısmıyla suyunu sıkın.
  • Suyunu süzdüğünüz kabağı bir kaba alıp üzerine rendelenmiş peyniri ekleyin.
  • Ardından üzerine yulaf ezmesini, yumurtayı, baharatları ve ince ince kıydığınız dereotunu ilave edin.
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra yulafın şişmesi ve harcın tam kıvamını alması için 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serin.
  • Köftelerinizi şekillendirmek için bir kaşık ile harçtan parça parça alıp avcunuzun iç kısmıyla yuvarlayın. Ardından tepsiye yerleştirin.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika boyunca pişirin.
  • Kabak köfteleriniz piştikten sonra tabağa alıp yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
Birbirinden lezzetli ve sağlıklı akşam yemeği tariflerini diyetlerinizde de güvenle tüketebilirsiniz. Bunların yanı sıra akşam sağlıklı atıştırmalık olarak çiğ sebzeleri tek başına ya da karıştırarak salata olarak tüketebilirsiniz. Salatalık, havuç, kereviz sapı ve marul gibi sebzeler bu konuda kurtarıcınız olacak. Daha fazla alternatif için Salus diyetisyenleri tarafından hazırlanan tariflerin yer aldığı “Sağlıklı Tarifler” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Muhabir: Yazar Silinmiş