Ülkemize yaz mevsiminin neredeyse gelmiş olması sebebiyle vatandaş, Ege Bölgesi’ne doğru seyahat etmeye başladı. Bu kapsamda ise Aydın, Ege Bölgesi’nin en çok rağbet gören şehirleri arasında yer alıyor. Aydın’ın gözde ilçelerinden Karacasu gezilecek yerler listesine ilk sıralardan giriş yapıyor. Karacasu’da ne yapılır merak edenler için detaylı bir rehber hazırladık!

Karacasu Gezilecek Yerler

Tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle oldukça turist çeken Aydın, buram buram tarih kokan Karacasu ilçesiyle merak konusu oluyor. Aydın Karacasu denize uzaklığıyla da oldukça merak ediliyor. Aydın Karacasu denize140 km mesafede yer alıyor. Görece denize uzak olan Karacasu doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Karacasu tarihi yerlerini ve doğal güzellikleri de sıklıkla araştırılıyor. Peki Karacasu’da ne yapılır? Karacasu gezilecek yerleri aşağıda yer almaktadır:

  • Afrodisias Antik Kenti/ Müzesi
  • Karacasu Etnografya Müzesi
  • Afrodit Tapınağı
  • Bouleterion Meclis Binası
  • Karacaören Göleti
  • Dandalaz Vadisi ve Çayı
  • Çağlayan Tabiat Parkı
  • Görle Kanyonu
  • Bahçeköy Şelalesi
  • Sırtlanini Mağarası

1. Afrodisias Antik Kenti/ Müzesi

Karacasu Gezilecek Yerler 1

Karacasu gezilecek yerlerinden en popüler olanı Afrodisias Antik Kenti ve Müzesi’dir. Oldukça eski bir tarihe dayanan Afrodisias Karacasu sınırları içerisinde bulunmaktadır. Afrodisias Müzesi’nde, Afrodisias Antik Kenti’nde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Buranın avantajı ise, müze ile ören yerinin iç içe olmasıdır.

Afrodit, bu antik kente adını veren ve gelişimi sağlayan önemli bir kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Afrodit, kutsal alanın ve kente özgün kültürün Akdeniz Havzasına yayılmasını sağlayan kişilerden biridir. Bunlar ve daha birçok özelliği sebebiyle, Afrodisias Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 2017 yılında adını yazdırmıştır.

Bu kapsamda Afrodisias Antik Kenti, bünyesinde bulunan antik mermer ocakları ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Müzede yer alan küçük eserler salonunda Kalkolitik Dönemi, Bronz Çağını; erken, orta ve geç dönemi kapsayan Prehistorik eserler yer almaktadır. Aynı zamanda Afrodit Tapınağı’nın çevresinde bulunan Lidya seramikleri, Arkaik ve Helenistik dönem eserleri sergilenmektedir.

Afrodisias Antik Kenti Tarihi

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Afrodisias; Roma, Bizans ve Erken İslami Dönem eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Afrodisias Müzesi, heykel sanatı yönünden de oldukça zengindir. Çünkü Afrodisias’a ev sahipliği yapmış olan Roma, birçok ünlü heykelci yetiştirmiştir. Bu eserlerin günümüze kadar bozulmadan gelmesi ise, Afrodisias’ı oldukça önemli bir arkeoloji müzesi yapmaktadır.

Bu müzeyi ziyaret etmek isteyenler için Afrodisias, yaz kış kapılarını açık tutmaktadır ve 08. 30 ile 17. 30 saatleri arasında misafir kabul etmektedir.

2. Karacasu Etnografya Müzesi

Karacasu Gezilecek Yerler 2

Karacasu Etnoğrafya Müzesi, bu ilçeye gelenler tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerden biridir. Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan bu müze seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları ile ilgili etnografik eserleri bünyesinde barındırmaktadır.

Ayrıca Karacasu Müzesi’ni diğer müzelerden ayıran bir özelliği bulunmaktadır. Bu kapsamda müzede, mankenler aracılığıyla canlandırma yapılmakta ve sesli anlatımla dönemin tarihi özetlenmektedir. Bu özelliğiyle Karacasu Etnografya Müzesi, ziyaretçilerine adeta kültürel bir şov sunmaktadır. 

3. Afrodit Tapınağı

Karacasu Gezilecek Yerler 3

Karacasu gezilecek yerleri arasında bulunan bir diğer tarihi yapı ise Afrodit Tapınağı’dır. Aydın’ın Karacasu ilçesine 13,5 km mesafede olan Afrodit Tapınağı, Afrodisias Antik Kenti’nin en önemli yapılarında bir tanesidir. MÖ 1. yüzyılda inşasına başlanan tapınak, mimari yapısıyla oldukça ilgi çekmektedir.

Afrodit Tapınağı, MS 500’lü yıllarda kiliseye çevrilmiştir. Bu sebeple Afrodit Tapınağı inanç turizmi açısından da oldukça popülerdir. Öyle ki bu tarihi yapıyı ziyaret etmek için yurtdışından da birçok turist gelmektedir.

Ayrıca Afrodit Tapınağı’nın görülmeye değer bir gün batımı manzarası vardır. Bu sebeple ziyaretçilerine sunduğu tarihi atmosferle birlikte, onlara adeta görsel bir şölen izleme şansı vermektedir.

4. Bouleterion Meclis Binası

Karacasu Gezilecek Yerler 4

Karacasu gezilecek yerlerinden bir diğeri de Bouleterion Meclis Binası’dır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 13 km mesafede yer alan Bouleterion Meclis Binası, Afrodisias Antik Kenti yapıları arasında yer almaktadır.

MS 200’lü yıllarda inşa edildiği bilinen bu yapı, Antik Yunan ve Roma döneminde bölge halkının buluşmalarını yaptığı ve kent ile ilgili kritik kararların alındığı bina olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tarihi uygarlıklar açısından oldukça önemli olan Bouleterion Meclis Binası, Dometıones ve Ttıana’nın portrelerini ve onlar hakkında yazılan kaideleri de sergilemektedir.

5. Karacaören Göleti

Karacasu Gezilecek Yerler 5

Karacasu doğal güzellikleriyle de misafirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda Karacasu Göleti, eşsiz manzarasıyla adeta ziyaretçilerini büyülemektedir. Mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu bu doğal alan, çeşitli aktiviteler için de oldukça uygundur.

Bu kapsamda piknik, kamp, su sporları ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler ön plana çıkmaktadır.

6. Dandalaz Vadisi ve Çayı

Karacasu Gezilecek Yerler 6

Karacasu gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir ilçedir. Bu kapsamda Dandalaz Vadisi ve Çayı, doğal bir güzellik Karacasu misafirlerine ev sahipliği yapmaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 4 km mesafede yer alan Dandalaz Vadisi ve Çayı, Büyük Menderes Nehri’nin bir koludur.

Suyun ana kaynağı ise Akdağ eteklerinde bulunan Dedeler Köyü olarak karşımıza çıkmaktadır. 60 km uzunluğunda olduğu bilinen Dandalaz Çayı’nın aktığı vadiye ise Dandalaz Vadisi ya da Karacasu Vadisi adı verilmektedir.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri, 1998 senesinde Dandalaz Çayı’nın üzerine bir baraj inşa Etmiştir. Bu sebeple eşsiz bir manzaraya sahip olan vadi, hem yaz hem de kış aylarında sıkça ziyaret edilmektedir.

7. Çağlayan Tabiat Parkı

Karacasu Gezilecek Yerler 7

Çağlayan Tabiat Parkı, Karacasu merkezine 18 km mesafede yer almaktadır. Karacasu’nun Bahçeköy Mahallesi’nde bulunan Çağlayan Tabiat Parkı; oldukça zengin bir ekosisteme sahiptir. Bu kapsamda birçok bitki, hayvan ve kuş türüne yuva olmaktadır.

Çağlayan Tabiat Parkı eşsiz bir manzarayla piknik ve doğa yürüyüşü yapılabilecek, temiz havasıyla tazelenebilecek ve muhteşem fotoğraf karelerine ev sahipliği yapacak bir lokasyondur. Ayrıca Çağlayan Tabiat Parkı, yüksek bir konumda bulunması ve iklim koşulları sebebi ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.

8. Görele Kanyonu

Karacasu Gezilecek Yerler 8

Aydem Duyurdu. Karacasu elektrik kesintisi 26 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi Aydem Duyurdu. Karacasu elektrik kesintisi 26 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi

Karacasu Gezilecek yerlerinden bir diğeri ise Görele Kanyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Karacasu’nun Görele Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bu kanyon, ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 km mesafededir.

Oldukça derin ve dik yamaçlı olan Görele Kanyonu’na ulaşabilmek için Yaykın Ovası’ndan 250 m aşağıya inmeniz gerekmektedir. Bu sebeple kanyonun gidiş yolu da ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Ayrıca bu yüksek yol ile Görle Kanyonu etrafında, dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşü gibi sporlar da el verişli hale gelmektedir.

9. Bahçeköy Şelalesi

Karacasu Gezilecek Yerler 9

Karacasu’nun doğal güzelliklerinden bir diğeri de Bahçeköy Şelalesi’dir. Adını bulunduğu mahalleden alan Bahçeköy Şelalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Yaz kış akmaya devam eden Şelale, 100 m yükseklikten aşağı doğru süzülen doğal bir doğal güzelliğe sahiptir. Ayrıca Karacasu Belediyesi tarafından bu şelaleyi ziyaret eden turistler için bazı düzenlemeler yapılmıştır.

Bu sebeple şelalenin çevresinde bulunan tesisler, Karacasu’da ne yenir sorusunun cevabını da oluşturmakta ve yöresel lezzetleri tatma imkanı sunmaktadır. Peki Aydın Karacasu neyi meşhur? Karacasu, manda kaymağı kullanılarak yapılan Bozdoğan Pidesi ile misafirlerini ağırlamaktadır.

10. Sırtlanini Mağarası

Karacasu Gezilecek Yerler 10

Karacasu gezilecek yerleri kapsamında en popüler olan lokasyonlardan bir diğeri de Sırtlanini Mağarası’dır. Karacasu’nun Çamarası Mahallesi’nde yer alan Sırtlanini Mağarası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 km mesafededir.

348 metre uzunluğa sahip olan Sırtlanini Mağarası içerisinde; seramik malzemeler, dikitler ve sarkıtlar barındırmaktadır. Bu kapsamda mağaranın içerisinde bulunan seramik parçalar, bu doğal yapının bir zamanlar yaşam merkezi olarak kullanıldığını göstermektedir.

Ancak Sırtlanini Mağarası’nın tavan yüksekliği çok düşüktür. Bu sebeple içeriye girebilmek için sürünmek gerekir.

Muhabir: Ömer ARAZ