Bilindiği üzere 2024 yılında devlet memurlarının maaşlarına ve asgari ücrete zam geldi. Bu zamlar ise birçok meslek grubunun aldığı maaşı etkiledi. Bu kapsamda CNC operatörü maaşı 2024 yılında ne kadar merak ediliyor. En dikkat çeken mesleklerden biri olan CNC operatörlüğü ve kazancı hakkında bilgileri derledik!

CNC Operatörü Maaşı 2024

CNC operatörü maaşı çalışanın deneyim düzeyine ve sektörüne göre değişiklik arz etmektedir. Peki, CNC operatörleri ne kadar maaş alır?

2024 yılında gelen zam oranıyla birlikte CNC operatörü maaşı, en yüksek ve düşük verilerle aşağıda yer almaktadır:

  • CNC operatörü maaşı 2024 yılı için ortalama olarak 17.002 TL ile 65.000 TL arasında değişiklik arz etmektedir.

Cnc Operatoru Maaslari 1

CNC Ustası Maaşları

CNC operatörü maaşına genel anlamıyla yer verdikten sonra, bu meslek grubunun aldığı ücretleri statülerine göre inceleyelim… Bu kapsamda öncelikle karşımıza CNC torna ustaları çıkmaktadır. Peki CNC ustası maaşları ne kadardır?

CNC torna ustası maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • CNC torna ustaları en düşük 29.200 TL ve en yüksek 65.000 TL maaş almaktadır.

CNC Freze Operatörü Maaşları

CNC freze operatörleri; mekanik işlemeyle ile ilgili olan delme, taşlama ve frezeleme gibi işleri yapmak için CNC makinelerini kullanan kişilerdir. Bu kapsamda CNC freze operatörlerinin aldıkları maaş da farklı bir kategori olarak karşımıza çıkmaktadır.

CNC freze operatörü maaşları 2024 yılı için ve ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • CNC freze operatörleri yaklaşık olarak 20.000 TL ile 35.000 TL arasında maaş almaktadır.

Cnc Operatoru Maaslari 6

CNC Çırak Maaşı

Her meslek dalında olduğu gibi CNC operatörü veya ustası olmak için de öncelikle işi öğrenmek, yani çırak olmak gerekmektedir. Bu kapsamda mesleğe yeni başlayan çırakların ne kadar maaş aldıkları da vatandaşlar tarafından yüksek merak konusudur.

CNC çırak maaşı 2024 yılı için ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • CNC operatörü çıraklarının aldığı maaş, 2024 yılı güncel verilerine göre 17.002 TL ile 27.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Cnc Operatoru Maaslari 3

Yurtdışı CNC Operatörü Maaşları

2024 yılında asgari ücrete ve memur maaşlarına her ne kadar zam gelse de çalışanların aldığı ücret yurtdışına oranla oldukça düşük seviyede seyretmektedir. Bu sebeple vatandaşlar, yurtdışında çalışan CNC operatörü maaşlarını oldukça merak etmektedir. Peki yurtdışında görev yapan CNC operatörleri ne kadar maaş alır?

Yurtdışı CNC operatörü maaşı, dünyanın gelişmiş ve refah seviyesi oldukça yüksek olan ülkeleri açısından aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Ülke

CNC Operatörü Maaşı

CNC Operatörü Maaşı – TL

Almanya

4.166 Euro- 6.666 Euro

145.510 TL- 232.833 TL

Amerika Birleşik Devletleri

3.916 USD- 5.324 USD

126-087 TL- 171.422 TL

İngiltere

2.790 GPB- 3.066 GPB

113.768 TL- 125.023 TL

Kanada

3.500 CAD – 4.300 CAD

82.357 TL- 101.181 TL

Hollanda

3.860 Euro- 5.630 Euro

134.824 TL- 196.697 TL

Cnc Operatoru Maaslari 4

CNC Operatörü Nedir?

CNC operatörü maaşını detaylı bir şekilde inceledik. Şimdi de bu mesleğin ne olduğuna değinelim… Bu kapsamda öncelikle CNC kısaltmasının açılımından söz edelim. CNC kısaltması uzun haliyle, Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrol anlamında gelmektedir.

CNC operatörü ise bu makinelerinin çalışmasından ve bu makinelerle yapılan üretimin hatasız olmasından sorumlu olan kişidir. Bu kapsamda genellikle metalleri işlerler. Ancak ahşap, taş ve plastik gibi maddelerin işlenmesi de görev tanımlarının içerisindedir.

Bunun yanı sıra CNC operatörleri, makinelerin yönetiminden de sorumludur. Çünkü hem CNC makineleri hem de bu makineler yardımıyla parça üretmek oldukça hassas bir işlemdir.

CNC Operatörü Ne İş Yapar?

CNC operatörü maaşını ve bu mesleğin genel bir tanımını verdik. Peki CNC operatörü ne iş yapar? Şimdi de detaylı bir şekilde bu alanda çalışan personelin görev tanımını inceleyelim…

CNC operatörünün sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • CNC operatörleri endüstriyel anlamda hassas parçalar üretir ve bu işin her aşamasının içinde yer alır.
  • CNC operatörleri bu makinelerin doğru çalışmasını sağlar ve işin hatasız ilerlemesini sağlar. Böylece yaptıkları işin verimliliği artar.
  • CNC operatörleri öncelikle makineyi hazırlayarak işe başlar. Bu kapsamda ilk olarak makinede işlenecek olan ürün yerleştirilir, kesici aletler malzemeye göre belirlenir ve makinenin ayarları hazırlanır.
  • CNC operatörleri bu makinede işlem görecek olan ürüne ve parçasına uygun olan bilgisayar programını seçer ve sisteme yükler. Bu program ile birlikte makineye yerleştirilen malzemenin işlenme adımları, süresi ve şekli belirlenir.
  • CNC operatörleri sisteme yüklenen ve ona uygun olarak çıktı veren ürünleri kontrol eder. Bu kapsamda ürünlerin doğru kalitede olup olmadığını ve boyutunun uygunluğunu kontrol eder.
  • CNC operatörleri bu iş için kullanılan makinenin bakım ve onarımından sorumludur. Bu kapsamda sorunların giderilmesini sağlar ve gerektiğinde makinenin teknik bakımlarını yapar.

Cnc Operatoru Maaslari 5

CNC Operatörü Nasıl Olunur?

CNC operatörü maaşını ve görev tanımını verdikten sonra, bu mesleği icra edebilmek için gerekli şartları ve gerekli yol haritasını inceleyelim… CNC operatörü olmak için en az ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Ancak bazı firmalar açısından üniversitelerin 2 yıllık makine bölümünden mezun olmak önem arz etmektedir.

Sigaraya bir zam daha mı geliyor? Sigaraya bir zam daha mı geliyor?

Çünkü üniversitede teknik eğitim gören kişiler, bu mesleği daha kolay öğrenmektedir. Ancak yükseköğrenim mezunu olmayanlar, CNC operatörlüğü alanında harici bir eğitim almalıdır. Bu kapsamda CNC operatörlüğü sertifikası veren birçok kurum bulunmaktadır. Bu kursları ve eğitimleri başarıyla geçenler ise CNC operatörü iş ilanlarına başvurabilmektedir

Muhabir: Ömer ARAZ