Yeni düzenleme, özellikle son yıllarda yurt dışında yaşayan veya gelir elde eden kişilerin Türkiye’ye dönüşünü teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yurt Dışı Kazançlara 20 Yıllık Vergi Avantajı

Kanuna göre, Türkiye’de yerleşik kabul edilen gerçek kişiler, Türkiye’ye yerleşmeden önceki son üç takvim yılında Türkiye’de ikamet etmemiş ve vergi mükellefi olmamış olmaları şartıyla, yurt dışında elde ettikleri kazanç ve gelirler için 20 yıl boyunca gelir vergisi ödemeyecek.

Bu kapsamda elde edilen gelirler için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesine gerek olmayacak. Mükellefin başka gelirleri nedeniyle beyanname vermesi durumunda da söz konusu yurt dışı kazançlar beyannameye dahil edilmeyecek.

Yabancı Yatırım ve Sermaye Girişi Teşvik Edilecek

Düzenlemenin temel hedeflerinden biri, yurt dışındaki sermayenin ve nitelikli insan kaynağının Türkiye’ye yönlendirilmesi olarak gösteriliyor. Böylece Türkiye’ye dönen kişilerin yurt dışı gelirleri üzerindeki vergi yükü azaltılarak yatırım ve tasarrufların ülkeye kazandırılması amaçlanıyor.

Ancak bu gelirler nedeniyle yabancı ülkelerde ödenen vergiler, Türkiye’de mahsup konusu yapılamayacak.

Aydın turizmde tarih yazdı
Aydın turizmde tarih yazdı
İçeriği Görüntüle

Transit Ticaret ve Hizmet İhracatına Büyük Vergi İndirimi

Kanun kapsamında transit ticaret ve yurt dışına yönelik hizmet faaliyetleri için de önemli teşvikler getirildi.

Yurt dışından alınan malların Türkiye’ye getirilmeden başka ülkelere satılmasından elde edilen kazançlar ile aracılık faaliyetlerinden sağlanan gelirlerde vergi indirimi oranı yüzde 95 olarak uygulanacak. Belirlenen şartların sağlanması halinde bu oran yüzde 100’e kadar çıkabilecek.

Ayrıca nitelikli hizmet merkezi statüsünde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışından elde ettikleri kazançlar için de benzer vergi avantajları sağlanacak.

6A20A107D7Ee4117

Teknogirişim Şirketlerine Destek Artıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterleri karşılayan teknogirişim şirketlerinde çalışan personele verilen pay senetleri için gelir vergisi istisnasının üst sınırı da yeniden düzenlendi.

Yeni uygulamayla birlikte istisna tutarı, çalışanın brüt ücretinin iki katı olarak belirlendi.

Kamu Borçlarına 72 Aya Kadar Taksit İmkanı

Kanunda kamu alacaklarının tahsiline yönelik yeni düzenlemeler de yer aldı.

Borçlunun mali durumunun uygun olmaması halinde kamu borçları, faiz uygulanmak suretiyle 72 aya kadar taksitlendirilebilecek. Ayrıca 1 milyon lirayı aşmayan borçlarda teminat gösterme zorunluluğu aranmayacak.

Veraset Vergisinde Yüzde 1 Uygulaması

Yurt dışı kazanç istisnasından yararlanan kişiler için veraset ve intikal vergisinde de özel bir düzenleme getirildi.

Bu kapsamda bulunan kişilerin, istisnadan yararlandıkları süre içinde veraset yoluyla edindikleri mallar için uygulanacak vergi oranı yüzde 1 olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeyle birlikte hem yurt dışındaki sermayenin Türkiye’ye çekilmesi hem de yatırım, teknoloji ve hizmet ihracatının teşvik edilmesi hedefleniyor. Kanunun bazı hükümleri yayımlandığı tarihte yürürlüğe girerken, yurt dışı kazançlara yönelik 20 yıllık gelir vergisi istisnası 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren Türkiye’ye yerleşik sayılan kişiler için uygulanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ