“Hadi bilimciler bunu da açıklayın” sorusuna yenisini eklendi. Webtekno’da kaleme alınan bir yazı dikkat çekiyor. Çayı sıcak içmek kanser riskini mi arttırıyor? ABD’li bilim insanlarının araştırmalarına göre, çayı 60 dereceden daha sıcak içmek yemek borusu kanserine davetiye çıkarıyor. Bu yazıyı okurken “Bir çayımız var ona da bulaştınız kardeşim, çay da mı içmeyelim” dediğinizi duyar gibiyim… Çay, Türkiye’nin milli içeceğidir. Kişi başına tüketimde açık farkla zirvede olduğumuz çayın pek çok tiryakisi bulunuyor. İnstagram’da fotoğrafını paylaşmaktan bıkmadığımız ve sofralarımızın olmazsa olması çayın zararları ortaya çıktı. Bir araştırmaya göre, çayı 60 dereceden sıcak içmek kanser riskini %90 oranında arttırıyor.Yapılan araştırmada bilim insanları, yaşları 40 ila 75 arasında değişen 50 bin kişiyi 5 yıl boyunca gözlemledi. Bu süreçte 317 katılımcıda yemek borusu kanseri tespit edildi. Araştırmanın sonucunda, sıcaklığı en az 60 derece olacak şekilde ve günde 700 mililitre (yaklaşık 3 büyük bardak) çay içmenin kanser riskini %90 arttırdığı ortaya çıktı. Ülkemizdeki çay içme alışkanlıkları göz önüne alındığında sık sık çayın sıcaklığının 60 derecenin üzerine çıktığı göze çarpıyor. Çoğu çay evi ve cafe, çay makinelerini 90-95 derece aralığında kullanarak çay demliyor. Haliyle çay geldiğinde birkaç dakika bekleyerek soğumasına izin vermek kanser riskini önemli ölçüde azaltacaktır.