Bir yalancı ancak alçak ruhlu olduğu için yalan söyler. ”Muhammed B.Kab-el Kurdzi”
Yalan; gerçek olmayan, uydurma, asılsız söz, haber vb. anlamındadır. Aldatmak amacıyla gerçeğe aykırı olarak söylenen sözler de yalanı ifade eder. Yalancılık, yaradılmışların en şereflisi olarak yaratılmış insana yakışmaz. Yalan söyleyen insanlar, gerçek dışı şeyler söyleyip, belli bir çıkarı olduğu için, maddi-manevi olabilir; bunu etrafındaki insanlara inandırmaya çalışırlar. Gerçek ortaya çıktığında, yalan söyledikleri de ortaya çıkar. Halk arasında bir söz vardır; “Boş teneke çok ses çıkarır.” Cahil, gerçek bilgiden uzak insanlar, kendi doğruları dışındaki doğrulara inanmayıp tıpkı boş bir teneke gibi çok ses, boş ses çıkarır. En çok kendisini kandırır.
Bir insan yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiyse, bu hastalık sayılabilir. Psikiyatride, yalan söyleme hastalığına, “Mitomani” Bu hastalığa sahip kişilere, “Mitoman” denir. Yalan söylemek ihtiyacı duyan insanı, yalan söylemeye iten sebepler de araştırılmalıdır.
Çağımızda gelişen teknoloji sonucunda, insan insana iletişim zayıflamış durumdadır. Sanal dünya, insanların pek çoğunu zaten gerçek olmayan, yalanlarla süslü bir dünyaya çekmeye çalışmaktadır.
Seçmek, gerçeği yalan olandan ayırabilmek için, tarafsız ve dikkatli olmalıyız. Yalanı seçen yalancılar, maddi ya da manevi olarak cezalarını çekerler. Bir hadiste; dinimizde yalan, münafıklığın (Ara bozucu, karıştırıcı, bölücü) üç belirtisinden biri olarak gösterilmiştir. Biri sözünden dönmek; diğeri emanete hıyanet etmektir.
Hz. Ali’nin yalanla ilgili anlamlı bir sözü vardır; “Sana güvenen bir insana yalan söyleme. Sana yalan söyleyen bir insana, asla güvenme.”
Yalan söyleyen insanlara güvenilmez. Kalıcı arkadaşlıklar kuramazlar. Başarılı olmaları zordur. Elde ettikleri başarıların çoğu yalanla olduğu için, çabuk kaybederler. Yetişkin bireyler olarak, gelecek nesillere doğru davranışlar sergileyen, yalan söylemeyen bireyler olarak örnek olmayı başarabilmeliyiz.
Doğru sözlü ve dürüst olan, Allah rızasını kazanır. Ayakları yere sağlam basar ve cesur olur. Mutlu, huzurlu, başarılı, saygın bir yaşsam gerçek bir Müslüman olabilmek için, Yalandan ve yalan söyleyenlerden uzak duralım…