Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 büyüyerek pozitif bölgede kalmasının önemli olduğunu vurgulayan Maraş, büyümenin niteliğinin de en az oranı kadar önemli olduğunun altını çizdi. Sanayi sektöründe yaşanan yüzde 0,8’lik daralmanın dikkatle analiz edilmesi gerektiğini belirten Maraş, ekonomik büyümenin üretim tarafında aynı karşılığı bulamadığını söyledi.

AB tescilli Söke Pamuğu için sahaya indiler
AB tescilli Söke Pamuğu için sahaya indiler
İçeriği Görüntüle

Marastan Ekonomide Buyume Uyarisi 666743 3Dbec9

REEL SEKTÖR BASKI ALTINDA

İmalat sanayisinde kapasite kullanımı, yatırım eğilimleri ve ihracat performansındaki yavaşlamanın reel sektör üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu ifade eden Maraş, yatırım iştahındaki gerilemenin de ekonomik dengeler açısından önemli bir sinyal verdiğini kaydetti. Maraş, “Üretim kapasitesinin artırılması, teknoloji yatırımlarının hızlandırılması ve ihracat pazarlarında daha güçlü bir konuma ulaşılması için yatırım ortamının yeniden cazip hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İHRACATTA REKABET VURGUSU

Küresel talepteki yavaşlamanın ihracat rakamlarına da yansıdığını belirten Maraş, dış ticaret tarafındaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. İhracat pazarlarında kaybedilen alanların kısa sürede geri kazanılmasının kolay olmadığını vurgulayan Maraş, sanayicinin rekabet gücünü artıracak destek mekanizmalarının öncelik haline getirilmesini istedi. “Fiyat, kalite, verimlilik ve teslimat gücü açısından sanayicimizi destekleyen politikalar kaçınılmazdır” diyen Maraş, ihracatçının önünün açılmasının ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

ÜRETİM VE FİYAT İSTİKRARI BİRLİKTE YÜRÜMELİ

Enflasyonla mücadelenin önemine dikkat çeken Maraş, bu sürecin sanayi üretimini zayıflatmadan yürütülmesi gerektiğini belirtti. Üretim gücü ile fiyat istikrarının birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan iki temel unsur olduğunu ifade eden Maraş, Aydın sanayisinin sorunlarını ilgili kurumlara aktarmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. AYSO olarak yalnızca ekonomik verileri değil, üyelerinin sahadaki üretim, yatırım ve ihracat deneyimlerini de yakından takip ettiklerini belirten Maraş, “Sanayicimizin sesini duyurmaya, üretim gücünü koruyacak adımların takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ