Yaşanılan süreci en baştan alarak tekrara düşmek istemiyorum. Birazdan birkaç istatistik paylaşacağım.
Bunlardan ilki milyonlarca öğrencinin girdiği 2019 yılı TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavı Türkiye matematik ortalamasının 40 sorudan 5,67 net olması. Bildiğiniz üzere 2019 yılında online eğitim söz konusu bile değildi. Şimdi bir diğer istatiğe geçelim, pandemi döneminde yapılan sınav ortalamasına bakalım. 2020 yılı TYT Türkiye matematik ortalaması 40 sorudan 6.08 net. Bir önceki yılın ortalamasıyla kıyasladığımızda, pandemiye rağmen net sayısında ufak bir artış bile var diyebiliriz. Online eğitimi yüz yüze eğitime tercih etme gafletinde tabii ki bulunmayacağım. Yüz yüze eğitimin yerini tabii ki online eğitim tutamaz. Çünkü okul, sadece akademik kazanımlardan oluşmuyor. Teneffüslerin bile kendi içerisinde öğrenciler üzerinde arkadaşları ile paylaşımda bulunmaları, sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler sayesinde sosyal ve bilinçsel altyapılarının gelişmesi gibi daha sayabileceğimiz oldukça önemli birçok etkileri bulunuyor.
Eğer konuyu akademik başarı olarak ele alırsak, mesele sadece online eğitim değil. Bu topraklarda lise/üniversite sınavları yıllardır yüz yüze eğitim gördükten sonra yapılıyor fakat yine de ortalama belli. Hatta ilkokuldan başlayan ve yıllarca süren İngilizce eğitimine rağmen maalesef çoğumuzun İngilizce seviyesi “My name is …” ile sınırlı kalıyor. Ülkemizde sadece matematikte değil; okuduğunu anlama, modelleme, yorumlama, dil öğrenme gibi becerilerde ki bunlar içinde bulunduğumuz çağın olmazsa olmazları sorun yaşadığımızı görmek için herhâlde bir eğitimci olmaya bile gerek yok. Küstahlık yapmak istemem ama bir tespitimi paylaşmak isterim:
Online eğitimin zorlukları diye bir dokun bin ah işit...
80 yıldır yüz yüze eğitim vardı da ne oldu diye sormak lazım...
Ödevi yalandan karala annem kızmasın, raporu baştan savma yap patron kızmasın…
Mesele zihniyet, mesele emek meselesi…
Az çalışıp çok kazanma, çok çalıştırıp az verme...
Haber izlerken bak tanıdığını nerelere getirmiş dersin, kendin bir kurumda çalışsan akrabanı işe aldırmaya çalışırsın...
Mesele zihniyet, mesele emek meselesi...