Karacasu’da geçen hafta film gibi bir olay yaşadık. Biliyorsunuz Belediyeye ait akaryakıt istasyonu ihaleye çıkacaktı. İhalenin yapılıp yapılmayacağı ile ilgili olarak 30 Aralık’ta Belediyede bir birimi aradım, ihale ile ilgili bir bilginin kendilerine gelmediğini söyledi. 31 Aralık’ta da bir vesileyle Akaryakıt ihalesinin ilanını Kaymakamlık ilan panosunda olduğunu gördüm. İnceledim, inceledim, gözlerime inanamadım. Çünkü kime sorduysak ihale ile ilgili bir gelişme olmadığını söylüyordu. İlanın altında da Zeki İnal’ın imzası bulunuyordu. Hemen fotoğraflarını çektim ve birkaç gün sonra 7 Ocak’ta ihalenin yapılacağını duyurdum. Çok sayıda insan arayıp teşekkür etti. Haber olmasa ihaleden haberleri olmayacağını söyledi.
İLAN METNİ
Karacasu Kaymakamlığı ilan panosundaki ihale ilanında şu ifadeler yazıyordu “İlçemiz Yaylalı Mahallesi 292 ada 1 ve 2 parsellerde kayıtlı mülkiyeti Belediyemize ait Akaryakıt ve LPG istasyonu 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 45. Maddesine istinaden açık arttırma usulü teklif almak suretiyle 1 yıllığına ihaleyle kiraya verilecektir. İhalenin muhammen bedeli aylık 4 bin 500 TL, geçici teminatı bin 620 TL, ek teminatı ise 5 bin 400 TL’dir. Geçici ve ek teminat ihale saatinden evvel Belediye veznesine yatırılması gerekmektedir. İstekliler 31 Aralık 2020 tarihinde saat 10:30’a kadar teminatlarını yatırarak Belediyemiz encümeni huzurunda yapılacak ihaleye katılabileceklerdir. Herhangi bir sebeple yapılamayan ihale, ikinci ihale tarihi olan 7 Ocak 2021 tarihinde aynı yer ve saatte yapılacaktır. İhale tekrar sonuçlanmazsa 15 gün içerisinde pazarlığa bırakılarak, ihale sonuçlanacaktır. Belediyemize borcu olanların taahhütname vermesi halinde ihaleye katılabileceklerdir. Ancak verilen taahhüdün yerine getirememesi halinde sözleşmesi tek taraflı feshedilecektir. İhale ile ilgili diğer şartlar Belediyemiz Emlak İstimlak Müdürlüğünden öğrenilebilir”
OSCARLIK PERFORMANS
7 Ocak’tan bir gün önce yapılan Meclis toplantısında ihalenin neden bir yıllık olduğu Zeki İnal’a soruldu. İnal’ın tarihe geçecek sözleri şunlardı:
“-Akaryakıt istasyonunun kiraya çıkacağını kim söyledi. Basın yazmış gerçi ama akaryakıt istasyonu ihaleye çıkmayacak. Orada bir yanlış anlaşılma oldu. İhale kararı alındı ama biz o karardan geri adım attık. İhaleye çıkarmıyoruz. Şu anki aldığımız karara göre de belediye kendi çalıştıracak. 7 Ocak’ta ihale yok.”
Erdinç Gümüş de şunları söyledi: “Akaryakıt istasyonu normal bir berber dükkanı gibi değildir. EPDK’dan alınan belgelerde en az 5 yıl sürelidir. Yani bir yıllık bir süre gibi bir konu geçiyor”
Zeki İnal, “Hayır, hayır, bunu ben sizden duyuyorum. Böyle bir şey yok. O ilanı getirir misin? Bir yanlış anlaşılma oldu, bir yanlış anlaşılma oldu. Bu ihaleye çıkılmıyor. Bir yanlış anlaşılma olmuş, akaryakıt istasyonu ihaleye çıkmıyor. Belediyemiz tarafından çalıştırılacak” yanıtını verdi.
KENDİ İMZASI VAR AMA İNKAR EDİYOR
Bu noktada ben de ve kendisinin imzası bulunan ihale ilanını gösterebileceğimi söyledim. Meclisten sonra konuşmamız devam etti. Kendisine, “İhaleye çıkılırken bir yıllık olduğunu bilmiyor muydunuz? Sanki ilk defa duyuyor gibi konuşuyorsunuz. Ne zaman ve neden iptal edildiği açıklayın ki insanları bilgilendirelim” dedim. Kendisi diğer meclis üyelerinin olduğu ortamda, “Niye iptal edildiğini biz kendi aramızda aile içinde konuşuyoruz, aile içinde görüşüyoruz, bazı uygunsuz durumlar olduğu zaman, biz bunu basın da yansıtamayız, kendi içimizde konuşuyoruz, biz bunu belediye olarak çalıştırmaya karar verdik” dedi.
AİLE ŞİRKETİ YÖNETMİYORSUNUZ
Ben de, “Oraya ilan asıyorsanız, Neden iptal edildiğini açıklamak zorunda kalırsınız. Akaryakıt istasyonu sizin aileniz malı değil, kamunun malı. Bunu açıklamak zorundasınız” dedim.
Kendisi de, “Asıldıktan sonra iptal ettik. İnisiyatif bizim. Bunun kararını almak belediye olarak bizim. Biz bunu neden iptal ettiğimizi dışarı açıklamak zorunda değiliz” şeklinde yanıt verdi.
Öte yandan ihale iptal olduysa 6 Ocak’ta ilan neden hala askıdaydı?
BAŞKAN BELEDİYEDE OLUP BİTENDEN HABERSİZ Mİ YOKSA HERKESİ SAF MI SANIYOR?
Başkan İnal’ın nasıl oluyor da bu kadar her şeyden habersiz gibi davranabildiğine anlam veremiyorum. Mecliste öyle bir tepki verdi ki sanki ihale konusu hiç gündeme gelmemiş, ihale ilanı yayınlanmamış gibi davrandı. Bir de üstüne üstlük ilanın altında kendi imzası olsa da 1 yıllık ihaleye çıkıldığını öyle bir yalanladı ki neredeyse “Belediyeye ait akaryakıt istasyonu bile yok” diyecek sandım.
Merak ettim. Gerçekten başkan işlerinin yoğunluğundan imzaladığı şeyleri bazen unutuyor mu yoksa belediyede kendisinden habersiz iş mi çevriliyor. Başkanın imzasını başkaları mı taklit ediyor? Tabi bunlara ihtimal vermiyorum. Olsa olsa Başkan, ilçe halkını her şeyden habersiz mi sanıyor. Ama yanılıyor.
Bir başka konu da, bundan sonra başkanın söylediklerine nasıl inanacağız. Zeki İnal yaşananları olduğu gibi anlatmalıdır. Karacasululara bir özür borcu vardır.
Bu olayı film gibi hale getiren de başkanın Oscar’lık tepkileridir zaten.
İLAN NEDEN KİMSENİN ÇIKAMADIĞI KAYMAKAMLIK KATINDA?
Diğer bir konu ihale ilanının Kaymakamlık ilan panosuna asılmış olmasıdır. Bilindiği gibi Kaymakamlık katına çıkmak özel davete bağlıdır. Pandemi tedbirleri kapsamında öyle elinizi kolunuzu sallayıp Kaymakamlık katına çıkamazsınız. Yani ilanın görülme ihtimali neredeyse sıfırdır. Belediye ilan panosunda da ilanı aradım ancak bulamadım. Belki ben duymamışımdır diye çarşıda birkaç kişiye sordum, belediyeden de anons geçilmemişti. Üstüne üstlük merak edip belediyeyi arayanlara da, “Akaryakıt istasyonu ihaleye çıkılmayacak” yanıtı veriliyordu. Yani ilan kimsenin görmeyeceği Kaymakamlık ilan panosuna asılmıştı.
6 Ocak saat 16.00 sıralarında meclis toplantısında belediyeye akaryakıt istasyonu işletebilme yetkisi verildi. Bu verilmemiş olsa 7 Ocak’ta bu ihale yapılacaktı.
İHALE YOKSA NEDEN TEMİNAT ALDINIZ?
İki kişinin teminat için Belediyeye 7’şer bin lira yatırdıklarını öğrendim. Benim bildiğim 2, belki daha fazladır. Bu iki kişiyle görüştüm. Birkaç gün önce gerekli işlemleri yaptıklarını hatta Aydın’a kadar gidip gerekli belgelerini çıkarttıklarını ve 6 ocak’ta da parayı belediye veznesine yatırdıklarını söylediler. Hatta bir tanesi 7 Ocak sabahı saat 10.15 civarında belediyeye gelip vezneye gitti ve ihalenin nerede olacağını sordu. Veznede görevli olanlar toplantı salonunu gösterdi. Yanında bir de kadın olan bu kişi gidip toplantı salonunun yanına oturdu. Birkaç dakika sonra sekreter Belediye Başkan Yardımcısına gidip sorduktan sonra ihalenin iptal olduğunu söyledi. Bu iki kişi de haklı olarak, ihale olduysa kendilerine sabah neden haber verilmediğini merak ediyordu. Biraz sitemli şekilde belediyeden ayrıldılar.
KARBEL DE TEMİNAT YATIRDI MI?
Düşünün ihaleye girmek isteyenler, emlak istimlak müdürlüğünden 50 lira verip ihale şartnamesini alıyor ve sonra işlemleri yapıp belediye veznesine para yatırıyor ama Başkan Zeki İnal, ihale yok diyor. Çocuk mu kandırıyorsunuz? Şimdi sorulması gereken soru: KARBEL isimli şirket de Belediyeye teminat yatırmış mıdır yatırmamış mıdır, bunun cevabını vermeliler.
İHALEYE SAATLER KALA MI KARAR VERİLİR?
Emin olun bu ihale 31 Ocak 2020 tarihinde sessiz sedasız yapılacaktı. Yapılamadı. 7 Ocak’ta yapacaklardı, yapamadılar. İhale yapılsa çok iyi bir paraya kiraya verilebilecek bir değer bugün belediyede kaldı. Umarım bunda da şirket gibi zarar etmezler. Yalnız 31 Aralık’ta sözleşmesi sona eren bu akaryakıt istasyonu ile ilgili hazırlıklar birkaç ay öncede yapılamaz mıydı? Belediye mi işletecek kiraya mı verilecek bunun kararını vermek neden ihale saatine çok az kala belirleniyor. Bir gün bile kapalı kalması zararken şu an 10 gündür kapalı. Belki bu istasyon birkaç ay daha kapalı kalacak. Bu zararın hesabını kim verecek?