Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu haftaki yazımda B12 vitamini eksikliğine ve B12 vitamini eksikliğine iyi gelen besinlere değinmek istedim. Öncelikle B12 vitamini eksikliğinden biraz bahsedecek olursak; vücuttaki B12 vitamin seviyesinin çok azalması durumu, ‘’B12 eksikliği’’ olarak adlandırılmaktadır. DNA sentezinden, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımına kadar rol alan B12 vitamini, vücudumuzdaki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini çeşididir. Sinir sisteminin sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için gerekli olan B12 vitaminin eksikliği tedavi edilemezse başta yorgunluk, unutkanlık, iştahsızlık, depresyon gibi nörolojik sorunlara veya çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir.
Peki B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek veya önlemek için hangi besinleri beslenmemize eklemeliyiz? B12 vitamini bitkisel kaynaklarda bulunmayıp, sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğundan en çok dana, kuzu, tavuk, hindi etleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi et çeşitlerinde ve süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinlerde bulunmaktadır.
B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunduğundan; vegan veya vejeteryanlarda sıklıkla eksikliği görülür. Bu bireyler mutlaka dışarıdan B12 vitamini takviyesi almalıdır. Herhangi bir özel durumu olmayan bireyler ise besinler yoluyla B12 vitamini eksikliğini tedavi edebilir ve B12 eksikliğinden korunabilir.