Gençler;
Cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
Mustafa Kemal ATATÜRK Eşimle birlikte bu seneki tatil yolculuğuna İpsala'dan başladık.
Eşimin çocukluk yıllarını yaşadığı bu şirin ilçenin esnafından çorbalarımızı içip alışverişimizi yaptık.
Yaklaşık beş gün sürecek mini bir tatil için Yunanistan sınır kapısının yolunu tuttuk.
Çeltik ve Güneşçiçeği (Aya benzemediği ve güneşe benzediği konusunda iddialı olduğum ve Anadolu'da günebakan ve gün döndü denen bu bitkiye hep güneşçiçeği diyorum. Çünkü ingilizcesi de benim dediğim gibi "sunflowers")
Çeltik tarlalarının müdavimlerinden olan sivrisineklerin nezaretinde arabamızın yeşil sigortasını yaptırdık (48.25 €) ve dünyanın hiçbir ülkesinde görmediğim, duymadığım ve geçen yıl kişi başı 50 TL'den bu sene 150 TL'ye çıkan yurtdışı HARÇ pullarımızı aldık.
Daha önceki yıllarda Yunanistan'ın birçok tarihi ve turistik yerlerini ailecek ziyaret ettiğimizden, direkt olarak Selanik kentine geldik. Minik Mustafa’nın doğduğu pembe boyalı evi görüp daha önceden dost edindiğimiz bir Yunan işletmeci arkadaşımızın restoranına uğrayıp çok sevdiği baklavasını teslim edip Mustafa Kemal'in lise yıllarını geçirdiği Makedonya'nın Manastır şehrine doğru yola çıktık. Akşam saatlerinde vardık Kuzey Makedonya'nın ikinci büyük şehrine.
Diğer şehirlerin aksine Manastır kentinin en işlek caddelerinde ne bir Türk lokantasına rastladık, ne de bir Türk turist kafilesine.
Her ne kadar bu şehirde camileri görsek de Üsküp ve Ohri gibi değil.
Bir otelde konaklayıp rastgele bulduğumuz tarihi bir antik şehrin bahçesinde kamp usulü kahvaltımızı yapıp sabahın ilk mesai dakikalarında Manastır Askerî İdadisi'ne ulaştık.
Burası çağdaş bir ülkenin kurucusunun okuduğu lise düzeyinde bir okuldur.
Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan ve günümüzde müze olarak kullanılan bu okulda eğitim görenlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk'tür (1896-1898). Binanın ikinci katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılmış bir bölüm var.
Edindiğim bilgilere göre;
" Manastır İdadisi, yatılı bir okuldu. Askerî idadilerin kuruluş amacı harp okullarına öğrenci yetiştirmekti. Bu nedenle zor bir eğitim programları vardı. Mustafa Kemal, diğer okullara göre daha üstün bir eğitim veren Manastır idadisinde başarılı bir öğrencilik geçirdi. Rumeli’nin değişik yerlerinden gelen seçkin öğrencilerle tanıştı. Özellikle matematik dersindeki başarılarıyla dikkat çekti. Bu okuldaki tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bilge sayesinde Türk tarihine ilgi duymaya başladı. Mustafa Kemal Manastır İdadisi 2. sınıfında okuduğu esnada 1897 Osmanlı - Yunan savaşı çıkar. Mustafa Kemal’in o günleri anlatırken “Gençlik hayatımın en heyecanlı günlerini yaşadım. Yaşımın küçük olmasına rağmen bu savaşa katılmayı çok istemiştim,” demesi Manastır Askerî İdadisinde duyduğu heyecanı vatan için mücadele isteğini göstermesi açısından önemlidir. Mustafa Kemal 1898’de Manastır Askerî İdadisini başarıyla bitirmiştir."
Bu okulda duyduğumuz heyecan tarif edilemez. Her bir TÜRKİYE CUMHURİYETİ ferdinin ve ATATÜRK fikirlerini kendine ilke edinmişlerin bu okulu ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.
Boynumuzu büke büke, Genç Mustafa'nın adımlarını okulun bahçelerinde hissede hissede ayrıldık okuldan.
Doyamadan...
Gencecik bir lise öğrencisi kendini geliştirip, bir ülkenin kaderini değiştiriyor ve ÇAĞDAŞ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ kurabiliyorsa, geçlerimize güveneceğiz ve onlarla yüceleceğiz.
Umut her zaman vardır.
Sağlıcakla...
( Haftaya Ohri ve Üsküp )