Bayramdı, tatildi derken ipin ucunu kaçırmış olsak da bunu telafi etmenin yolu kendimizi aç bırakıp sağlıksız diyetler uygulamaktan geçmemeli. Bunun yerine önereceğim bu 4 adımı uygulayarak aldığınız kiloları sağlıklı bir şekilde geri vermeniz mümkün.
1. Sebze Ağırlıklı Hafif Menüler Oluşturun
Öncelikle günde 3 ana ve 2 – 3 ara öğün yapmaya özen gösterin. Az az sık sık beslenmek sizin daha uzun süre tok kalmanızı sağlayıp, yeme ataklarınızı önlemeye yardımcı olacaktır. Bu tatil sürecinde yağlı et yemekleri, hamur işleri ve şerbetli tatlılar gibi yüksek kalorili besinler tüketmiş olsanız da bunları telafi edebilmeniz mümkün. Öğünlerinizi sebze ağırlıklı ( az yağlı sebze yemekleri ve salatalar gibi ) ve yanında tam tahıllı ekmekler ve yoğurt/ayran/cacık gibi süt ürünleriyle destekleyin. Ayrıca posa (lif) açısından zengin beslenmek de fazla et tüketimi veya yolculuk kaynaklı oluşan kabızlık durumu için de fayda sağlayacaktır.
2. Su Tüketiminizi Artırın
Bayram ve tatil sürecinde uzun süren yolculuklar yapma, yeterince su içememe, tatlı ve tuzlu besinleri tüketmeye yönelme gibi durumlar başlı başına ödem sebepleridir. Vücuttaki ödemi atmanın en iyi yolu ise bol bol su içmekten geçer. Bunun içinde günde 2.5 – 3 litre su içmeyi hedefleyin.
3. Hareketinizi Artırın
Spor yapmak sadece yağ yakmanızı sağlamakla kalmaz, vücudunuzdaki ödemi atmaya ve kabızlık problemlerinizi çözmenize de yardımcı olur. Çeşitli egzersizlere ve tempolu yürüyüşlere alternatif olarak; ip atlayabilir, dans edebilir veya bisiklet sürebilirsiniz.
4. Uyku Düzeninizi Oluşturun
Uyku düzeninizi oluşturabilmekte bu süreçteki en önemli dengeleme adımlarından birisidir. Çünkü yeterince uykunuzu alamadığınızda açlık-tokluk hormon seviyelerinizin dengesi bozulur ve gün içerisinde daha çok karbonhidrat almaya yönelebilirsiniz. Eğer erken uyumakta zorlanıyorsanız, uyumadan önce melisa, papatya ve rezene gibi bitki çaylarından destek alabilirsiniz.