Kuşadası'nda 15 Mayıs 2025 (bugün) başlayan ve 16 Mayıs2025 (yarın) tarihinde sona erecek olan "Gözüm Arkada Kalmasın İstiyorum" temalı sempozyumun ilk gün oturumunun konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka oldu. Kuşadası'nda özel bir otelde düzenlenen sempozyuma Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve eşi Duygu Günel, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Dağlı, CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Nilgün Köksal Yeşilçimen ve CHP üyeleri, Kuşadası Belediyesi Meclis üyeleri, Kuşadası Otizm Derneği Başkanı İbrahim Durak, Akademisyenler, farklı şehirlerden otizm dernekleri temsilcileri ve otizmli bireylerin aileleri katılım gösterdi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan toplantı, otizmli çocuklar müzik dinletisi ile devam etti. Açılış konuşmalarının ardından sempozyum, katılımcı akademisyen ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile katılımcıların görüş ve önerilerini paylaştığı serbest kürsü etkinliği ile devam etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımı ile sürecek olan sempozyumun ikinci günü Kuşadası Belediyesi tarafından Yavansu Mahallesi’nde yapılan Nazik Bekmezci Otizm Yaşam ve Destek Merkezi’nin açılışının ardından sona erecek.

Kusadasi Otizm Sempozyumuna Ev Sahipligi Yapiyor 568168 94A3C8095A966126Adc140493Cce734C

''FEDAKARLIĞIN VE DAYANIŞMANIN KAPILARINI ARALIYORUZ''

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, otizmin bir eksiklik değil, farklı bir bakış açısı olduğuna dikkat çekerek “Biz, bu farklılıkları zenginliğimiz olarak gören bir toplum inşa etmek zorundayız. Otizmli bireyler, bu toplumun eşit yurttaşlarıdır. Onların eğitime, istihdama, sosyal hayata ve elbette yerel hizmetlere tam erişimini sağlamak, hem insani bir sorumluluk hem de demokratik bir görevdir” diye konuştu. Başkan Günel, 16 Mayıs’ta CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla yapılacak olan Kuşadası Belediyesi Nazik Bekmezci Otizm Yaşam ve Destek Merkezi açılışıyla yalnızca bir mekânın değil; bir anlayışın, bir farkındalığın ve bir dayanışmanın kapılarının da aralandığını ifade etti.

Kusadasi Otizm Sempozyumuna Ev Sahipligi Yapiyor 568168 7Bf824819Edfc5E3720109B1D1Da76Ec

''OTİZMLİ BİREYLERİN VE AİLELERİNİN SORUNLARINI KONUŞMAK İÇİN TOPLANDIK''

Sempozyum kapsamında söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka ise, Otizm Sempozyumu'nun düzenlenmesinde ev sahipliği yapan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'e teşekkür ederk başladığı konuşmasına, ''Otizmli bireyler ve ailelerinin yıllardır verdiği mücadelenin artık görünür kılınması gerekiyor. Bu noktada, çözüm odaklı politikaların geliştirilmesi amacıyla kapsamlı bir sempozyum düzenledik. Mevcut iktidar ne yazık ki otizmi görmezden geliyor. Baktığınızda, mecliste araştırma komisyonları kuruluyor, iki kez eylem planları hazırlanıyor. Fakat bu eylem planları da adeta bir müsveddeye dönüşüyor. Hiçbir şekilde eylem planı eyleme geçmediği için beklemede kalıyor. Bu da tabii buradaki derneklerimizi, ailelerimizi, otizmi bireylerimizi bir süre sonra tükenmişlik ve yerine sayma duygusunun içerisine hapsediyor. İşte o yüzden bugün burada iktidarın göz ardı ettiği, haklarını sürekli olarak budadığı ve her geçen gün daha da yalnız bıraktığı otizmi bireylerin ve ailelerinin sorunlarını konuşmak için, onların sesine ses katmak için bir aradayız. 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak biliniyor ancak biz bu özel günlere sıkıştırılmış olan etkinliklerden ise her gün engelli haklarının, insan haklarının hatırlandığı, her gün bu alanda bir takım etkinlikleriN yapıldığı bir anlayışa sahibiz'' dedi.

Başkan Gençay: “Daha güzel bir Didim için çalışıyoruz” Başkan Gençay: “Daha güzel bir Didim için çalışıyoruz”

Kusadasi Otizm Sempozyumuna Ev Sahipligi Yapiyor 568168 0014413Ffc02C84Bf005Def5F97762Cc

“BEN ÖLDÜKTEN SONRA ÇOCUĞUMA NE OLACAK?”

Engelli ailelerinin zihinlerini sürekli olarak ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak’ sorusunun meşgul ettiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Nazlıaka, “Bu endişe, çocuğunu bir bakım merkezine ya da geçici süreyle birisine emanet eden aile bireyleri için de geçerlidir. Bu nedenle; sempozyumumuzun sloganını ‘Gözüm arkada kalmasın istiyorum’ olarak belirledik. Özellikle son yıllarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bakım kurumlarında yaşanan vefatlar hepimizin endişelerini arttırıyor. Liyakatsiz kadrolar, kötü yönetim ve denetim eksikliği nedeniyle, Bakanlığa bağlı bakım evlerindekilerin hayatı pamuk ipliğine bağlı gibi hissediyoruz. İşte bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bakım yükünü kamusal alana taşıyan ve bakım kalitesini arttıran bir proje üzerinde çalışıyoruz. Engelli bireylerin yalnızca bugününü değil, yarınlarını da güvence altına almayı hedefliyoruz” dedi.

Kusadasi Otizm Sempozyumuna Ev Sahipligi Yapiyor 568168 70318F4Db4214E28D383Dc05D75A9384

KIRMIZI BAYRAK PROJESİ BAŞLADI

Cumhuriyet Halk Partisi olarak engelli hakları alanında yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak ta konuşan Nazlıaka, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, engelli bireylerin toplumsal yaşamda daha fazla yer bulması adına önemli bir etkinlik gerçekleştirdik. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde, ‘İrade Engel Tanımaz’ sloganıyla görme engelli bireyler için Ulusal Satranç Etkinliği düzenledik. Bir diğer önemli etkinliğimiz ise, 31 Ocak - 2 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz “Bağımsız Yaşam Hakkı” sloganıyla gerçekleştirilen Engellilik Çalıştayı idi. Hak temelli engelli politikaları, sağlık ve adaletin erişilebilirliği, engelli kadınların ve çocukların güçlenmesi gibi kritik konuları masaya yatırdık. Bu çalıştayda, ‘Engelli birey yoktur, engellenen birey vardır’ diyerek çalıştayımıza ‘Engellilik Çalıştayı’ adını verdik. Dün de İstanbul’da, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in öncülüğünde Kırmızı Bayrak Projesi’ni tanıttık. Engellilerin yaşamını kolaylaştıracak, erişim haklarını güvence altına alacak bu projeyle, yerel yönetimlerimiz aracılığıyla daha kapsayıcı hizmetler vermeyi sağlamak için önemli bir adım attık. İlk Kırmızı Bayrak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Ataşehir Esat Emine Saadet Çarmıklı Çocuk Etkinlik Merkezi’ne asıldı. Bu projeyi tüm Türkiye’ye yayacağız. Engellilerin bağımsız yaşama geçişini sağlayacak, şehirlerde sosyal hayata eşit katılımı teşvik edecek çalışmalarımıza devam edeceğiz'' dedi.

Muhabir: AYLİN ESER