Türkiye'de kırmızı et üretimi, 2024 yılında son 20 yılın en sert gerilemesini yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, toplam kırmızı et üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 tona düştü.

Altın da yükseliş sürüyor Altın da yükseliş sürüyor

Sığır, Koyun ve Keçi Eti Üretimi Geriledi

Verilere göre, sığır eti üretimi yüzde 11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona geriledi. Koyun eti üretimi yüzde 10,5 düşüşle 509 bin 539 ton olurken, keçi eti üretiminde ise yüzde 22,8’lik dramatik bir düşüşle 99 bin 532 tonluk üretim gerçekleşti. Manda eti üretimi de yüzde 10,4 azalışla 13 bin 781 tona indi.

Sığır Eti Üretimi Yine Başrolde

Toplam kırmızı et üretiminde sığır eti yüzde 70,4 ile en büyük paya sahip oldu. Onu yüzde 24,2 ile koyun eti, yüzde 4,7 ile keçi eti ve yüzde 0,7 ile manda eti izledi.

Son Büyük Düşüş 2004’te Yaşanmıştı

2001 yılından bu yana yayımlanan veri setine göre, kırmızı et üretiminde bu ölçekteki son düşüş 2004 yılında, yüzde 2,6 ile kaydedilmişti. Ancak 2024’teki yüzde 11,7’lik gerileme, istatistiksel olarak son 20 yılın en büyük üretim kaybı olarak öne çıktı.

Kaynak: HABER MERKEZİ