Karacasu'ya bağlı Alemler Mahallesinde imam olarak görev yapan ve aynı mahalledeki ilkokulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak görevlendirilen Faruk Hakan Büyükpamukçu Ramazan ayında öğrenciler arasında düzenlendiği oruç tutma yarışmasıyla gündeme gelmişti. Ülke gündeminde ses getiren yarışma hakkında CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Nisan ayında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Meclisinde yazılı soru önergesi vermişti. Yusuf Tekin verdiği cevapta ücretli öğretmenin düzenlediği yarışmayı savunurken mülki idare amirinin bilgisi dışında basına demeç vermesi sebebiyle görevinin sonlandırıldığını açıkladı.

CHP'li BÜLBÜL YAZILI ÖNERGE VERDİ

7/27340 esas numaralı yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verilmişti:

"Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan Alemler İlk ve Ortaokulunda öğrenciler arasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Furkan Hakan Büyükpamukçu koordinasyonunda oruç tutma yarışması düzenlendiği, bu yarışmaya ana okulu öğrencilerinin da dahil edildiği iddiaları basında yer almıştır. Diğer yandan Karacasu Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş'in yarışma sonucunda en çok oruç tutan öğrencilere madalya taktığı yönündeki iddialar da mevcuttur.

Bu bağlamda

1-Söz konusu olayda, yaşları 5'ten başlayan gelişim çağındaki çocuklara "yarışma" adı altında oruç tutma baskısı yapan kamu görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Şayet başlatılmış ise soruşturma kimler hakkında başlatılmış ve hangi aşamadadır?

Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?

2-Söz konusu yarışmanın gelenekselleştirileceği yönünde açıklama yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Furkan Hakan Büyükpamukçu hakkında herhangi bir işlem yapılmayacak mıdır?
3-Okullarda öğrenciler arasında din temelli ayrımcılık oluşturan ve laik eğitim ilkelerini ihlal eden söz konusu yarışma hakkında bakanlığınızca bir açıklama yapılmayacak mıdır?"

YUSUF TEKİN ŞU CEVABI VERDİ

Üzerinden 2 ay geçtikten sonra yazılı soru önergesini 12 Haziran'da yanıtlayan Yusuf Tekin şu ifadeleri kullandı:

"Soru önergesinde bahse konu hususla ilgili olarak herhangi bir inceleme- soruşturma yürütülmemektedir. Bununla birlikte Bakanlığımıza bağlı okul/kurumlarda görevli personelin mevzuatla belirlenen ödev ve sorumluluklarını ihlal ettiği, kanunla belirlenen yasaklara aykırı hareket ettiği yönündeki ihbar ve şikayetlerle ilgili Bakanlık/Valilik makamından alınan Olur'a istinaden müfettiş marifetiyle inceleme-soruşturma başlatılmakta, iddiaların doğrulanması halinde durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre ilgili mevzuatın maddelerinde belirlenen yaptırımlar teklif edilmektedir.

Aydın Valiliğince konuya ilişkin olarak Ramazan ve oruç konusunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programında yer aldığı, öğrenme ve öğretme uygulamaları kapsamında öğretmenlerden konuyla ilgili öğrencilerin merakını uyandıracak etkinlikler yapmasının beklendiği, bahse konu etkinliğin bu kapsamda planlandığı ve gönüllü öğrencilerin katılımıyla gerçekleştiği, Önergede adı geçen öğretmenin ders ücreti karşılığı görevlendirme kapsamında bu görevi yürüttüğü, mülki idare amirinin bilgisi dışında basına demeç vermesi nedeniyle görevlendirmesinin sonlandırıldığı bildirilmiştir."

ETKİNLİKLE İLGİLİ MART AYINDA YAYINLANAN HABER

Faruk Hakan Büyükpamukçu ödül töreninde yapılan çekimleri sosyal medya hesabından paylaşmış bu görüntüler çeşitli mecralar tarafından haberleştirilmişti.

Alemler İlk ve Ortaokulunda Alemler Cami İmam Hatibi ve Alemler Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Furkan Hakan Büyükpamukçu koordinesinde düzenlenen etkinlikte 9 sınıfa 9 madalya verildi. Etkinlikle ilgili bilgi veren Büyükpamukçu, "Her sınıfın en çok oruç tutanları ödüllendirildi. İnşallah bu yılı başlangıç olarak kabul edip geleneksellestireceğiz. Okulun en çok oruç tutanına ise okul en çok oruç tutanı Kupası verildi. Ayrıca bu güzel dini değerlerine Ramazan ayında iyilik haftasında sahip çıktıkları için küçük bayramlık ödüllerle ödüllendirildiler"

ifadelerini kullandı. Ödül törenine Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Okul Müdürü Atilla Madak, Alemler Cami İmam Hatibi Ve Alemler Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni: Furkan Hakan Büyükpamukçu katılım sağladı.

Whatsapp Görsel 2025 06 20 Saat 09.46.44 61E0E93F

Whatsapp Görsel 2025 06 20 Saat 09.46.44 F6C5E26C

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK