​Tütün tarımında dinlenmeye vakit olmadığını belirten Sezgen, fidelerin üç aylık büyüme sürecinin ardından tarlaya aktarılmaya başlandığını söyledi. Geçen yılın ürünlerini yeni teslim ettiklerini ifade eden Sezgen, “Yılın 12 ayı çalışıyoruz. 2025 ürününü verdik, şimdi 2026’nın hazırlığına başladık. Fideleri tarlaya götürme zamanı geldi,” dedi.

Karacasuda 25 Yillik Tutun Ureticisi Maliyetleri Konusmaya G 657424 E80F62

AVANSIN ADI BİLE YOK

​Üreticinin en büyük can simidi olan avans ödemeleri konusunda bu yıl belirsizliğin hakim olduğunu dile getiren Sezgen, piyasada henüz avansla ilgili bir gelişme olmadığını belirtti. Geçmiş yıllara oranla ekonomik şartların daha ağırlaştığını vurgulayan üretici, artan mazot ve girdi maliyetlerinden dert yandı.

Karacasuda 25 Yillik Tutun Ureticisi Maliyetleri Konusmaya G 657424 40312D

​KONUŞUYORUZ AMA ÇÖZÜM YOK

​Maliyet artışlarını anlatmaya gerek bile kalmadığını söyleyen Sevilay Sezgen, şu ifadeleri kullandı:
​"Mazotun pahalı olması, her şeyin ateş pahası olması belimizi büküyor. Ne kadar konuşsak da bir çözüm üretilmiyor. Konuşuyoruz, konuşuyoruz, sonuç yok. Bu işten ekmek yiyen çok insan var ama maliyetler gayet yüksek."

Karacasuda 25 Yillik Tutun Ureticisi Maliyetleri Konusmaya G 657424 60Ca6F

​ALTERNATİF YOK, MECBURİYET VAR

​Tütüncülüğün zorluğunu "rezillik" olarak tanımlayan Sezgen, her şeye rağmen üretimden kopamamalarının sebebini iş sahası eksikliğine bağladı: "Başka yapabileceğimiz bir işimiz yok. Çoluk çocuğumuz var. Alternatif bir iş olsa bugün bırakırım, bir dakika durmam. Ama yok işte, mecburuz."

​Karacasu’da tütün üreticileri, ekonomik belirsizliklerin gölgesinde yeni sezon için toprakla buluşmaya devam ediyor.

Aydın'da yörükler, bu şenlikte buluşacak
Aydın'da yörükler, bu şenlikte buluşacak
İçeriği Görüntüle

Karacasuda 25 Yillik Tutun Ureticisi Maliyetleri Konusmaya G 657424 40B50E

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK