Yerel seçimler adayların vaatlerinin dinleneceği seçimler değildir. Daha çok halkın taleplerinin dinleyerek ona göre bir yol haritası oluşturmak gerekir. Seçmen de uçuk kaçık vaatleri dinlememeli daha çok yaşadığı yerin ilk öncelikleri başta olmak üzere ilçenin ihtiyaçlarını bir şekilde aday adaylarına anlatmalı, onların içinden adayları belirleyecek olanlara sesini duyurmaya çalışmalıdır. Yani özetle seçim kampanyasını aday değil halk yapmalıdır. Soru basit: "Ben nasıl bir şehirde yaşamak istiyorum." Ondan sonra sıra adayın vizyonuna gelecektir.
**
Bir de seçildikten sonra 'o konu benim yetkimde değil' deme potansiyeli olan isimlerden uzak durmak gerekir. Çatışmacı, kişisel ego yapıp boş gerilim yaratan başkanlar kadar tehlikelidir, suya sabuna dokunmayan başkan. Yetkisinde olmayan konularda da vatandaşın sesini yetkisi olanlara duyurmada halkın yanında olmalıdır başkan. Kamuoyu oluşturmak, farkındalık yaratmak konularında da sorumluğu vardır başkanın. Çalışmasını bilen sivil toplum kuruluşları da böyledir. Az insanla çok şey başarabilirler. İstedikten sonra... O kadar insanın oyunu alıp seçilen belediye başkanı herkesi etkileme gücü olan belediye başkanı bu gücünün farkında olmalıdır.
**
Devam edelim. Karacasu özelinde de geçerli bu yazdıklarım. Hatta Karacasu gibi bir şehir için daha çok geçerli. Bu sebeple 'Nasıl Karacasu'da yaşamak istiyoruz' sorusunu buradan soruyorum. 7'den 70'e herkese açık bir soru bu. Şu an herkes aday kim olacak telaşına düşmüş durumda. Bence aday belirleme sürecine aktif dahil olmamız gerekiyor. Çünkü kötünün iyisini seçmek zorunda bırakılmak oluyor diğer türlü. Bunun için imkan çok. Herkes sosyal medya kullanıyor. Yazın, anlatın. Bence gerçekten sivil toplum kuruluşu olsa Karacasu'da bu konulara öncülük eder. Geç kalındı biraz. Karacasulunun istediği şimdiye kadar sorulmalıydı.
**
Karacasu dışında yaşayanlar seçimler olup bittikten sonra eleştirilerini dile getiriyorlar. Bence eksik yapıyorlar. Seçimlerden önce konuşmalılar. Karacasu dışında yaşayanların hepsine soruyorum: "Nasıl bir Karacasu" istiyorsunuz. İlçemizde misafir olan aslında her biri tanıtım elçisi ve dışarıdan geldikleri için olaylara daha geniş açıdan bakma ihtimalleri yüksek yüksekokul öğrencilerine de soruyorum. "Nasıl bir Karacasu istiyorsunuz, neleri eksik görüyorsunuz."
**
Tüm Karacasulular yanıtlayabilir soruyu. Ama geçmiş yıllarda ve neredeyse tüm şehirlerde olduğu gibi "Belediye çocuklarımıza iş verecek mi" olmasın bu sorunun karşılığı. Belediye başkan adaylarından hangisini size bol keseden iş sözü veriyorsa en çok o kandırıyor. Bunu bilin. Yapacağı hizmetlerle öyle bir şehir oluştursun ki ilçe dokusunu bozmayacak yatırımcı gelsin. İlçeyi tercih edilen bir yer haline getirsin. Bu güzel coğrafya yapısı bozulmayacak şekilde dışarıdan göç alsın. Nüfus çok artmasa da en azından azalmasın. Nüfus azalmazsa iş olanakları da artar. Senin bugün belediyeye girsin diye uğraştığın çocuk zaten işsiz kalmaz. Yani bireysel değil kolektif düşünmek lazım. Gençlere belediyede iş sözü veren başkan değil gençler işsiz kalmasın, dışarı gitmek zorunda kalmasın diye gece gündüz kafa yoracak, iş yapacak başkan lazım. Kısacası...
**
Daha yazacak çok şey var. Fırsat olursa yazacağım. Kişisel olarak söylüyorum. Biraz farklı ve ütopik olacak ama olsun. Okuyan başkan lazım. Öyle üniversite okumuş anlamında değil. Kitap okuyan başkan lazım. Çünkü kitap okuyan empati yapar. Olaylara geniş açıdan bakar. Farklı metotlar geliştirir. Kitap okuyarak gençlere bu anlamda rol model olabilecek, farklı projeler geliştirerek onların kitap okumaya teşvik edecek, hayat felsefesi haline getirdiği okumayı yönetim anlayışına da yansıtabilecek bir başkan lazım. Gidilen düğün dernekleri paylaşmak adet oldu. Partiler birbirini etkiledi bu anlamda. Hepsinden kitap okurken fotoğraf paylaşmalarını da bekliyorum. Bir seçmen olarak... Ve seçilecek başkanın ilk icraatı Karacasu'ya dair yazılmış kitapları bir araya getirmek ve belediye girişinde yapacağı kitaplıkta sergilemek olsun. Bu ilçenin kültürünü anlatacak en anlamlı tanıtım örneği olacaktır. Karacasu'yla ilgili ilçe dışından insanların bu ilçeye dair yazdığı yüksek lisans tezleri, doktora çalışmaları var. Bunlar bir araya getirilsin bu kitaplıkta. İlçenin gezilecek görülecek yerleriyle alakalı bir pano yapılsın bu kitaplığın yanına mesela. Broşürler konulsun.
**
Şimdilik bu kadar. Devamını belki yazarım yine...