Partnerleriyle duygusal yakınlıkta zorlanan ve bu yakınlıktan dolayı da gerilen kişilerin bağlanma stili kaçıngan bağlanmadır. Öncelikle yine Mary Ainsworth’ün deneyinden bahsederek başlamak istiyorum. Bu deneyde kaçıngan bağlanan bebekler anne odadan çıktığında çok fazla tepki göstermeyip duygusuz görünürler. Anneleri odaya geldiğinde de temastan kaçınırlar. Bazıları neredeyse anneyi tamamen görmezden gelir. Bu bebekler büyüdüklerinde partnerlerinin duygusal ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlanırlar, güvenmekte zorluk çekerler, partnerleri çok yakınlaştığında da gerilirler. Kaçınganların ilişkileri konusunda katı görüşleri taviz vermeyecekleri kuralları vardır. İlişki konusunda aranızda olup bitenlerden bahsetmekte zorlanırlar. Bağlanma sitiliniz her ne olursa olsun herkes ilk birkaç randevuda heyecanlanır.
*Kaçınganlarda başlarda heyecanlanırlar sürekli onu düşünürler fakat daha sonra onları soğutan bazı ufak tefek şeyler fark ederler. Yakınlık arttığında partnerlerini küçümsemek kaçıngan bağlanma stilindeki insanların tipik bir özelliğidir. Bunu duygusal bir mesafe yaratmak için yaparlar. Karmaşık mesajlar gönderirler özellikle size karşı hisleri konusunda, fazla muhtaç hassas olduğunuzu iddia ederler. Rahatsızlıklarınızı ifade ettiğinizde tepki vermez ya da konuyu değiştirirler. Partneriniz kaçıngan sizde kaygılı bağlanma stiline sahipseniz onu sizi itmesi sizinle alakalı değildir, bu onun kendi kişisel durumudur. Sizin yerinizde herhangi biri de olsaydı yine aynı şekilde davranacaktı.
*Birbirinizi sevseniz bile birbirinizin doğal eğilimlerini tetiklediğiniz için geçinemeyebilirsiniz. Birlikte olmak için daha rasyonel çözümler bulmanın yollarını aramanız gerekir zira siz yakınlık ve samimiyet isterken onlar hep bir mesafe olsun ister. Birlikte büyümeye niyet edip ilişkinizde her ikinizin de kendi gelişimine odaklanması iyi olur. Sevgili kaçınganlar mükemmel ilişkiyi aramak idealize ettiğiniz eski sevgilinizin gelmesini beklemek bağlanma stilinizin yakınlaşmayı engellemek adına size kurduğu bir oyundur. Karşınıza gelen samimiyetine sevgisine inandığınız bir adayın size yakınlaşmasına izin verin. İnsanlara güvenmeyi öğrenmeniz gereklidir hayatta birçok şey güvene bağlıdır. Fakat siz kendinize o kadar güvenirsiniz ki partnerinizin ihtiyaçlarını göremeyebilirsiniz. Ve bu şekilde olunca da en insani ödüllerden biri olan sizi ve sevdiğinizi kendinizden daha büyük bir şeyin parçası olma zevkinden alıkoyabilirsiniz. Mehmet Sungur “İlişki benleri koruyarak biz olma sanatıdır.” diyor dolayısıyla şunu bilin “Biz olmak ben olmanın kaybı değildir. “