Kaygılı bağlanma stiline sahip insanlar için bağlanma sistemini anlamak hayati önem taşır. Mutlu tatmin edici bir ilişki şansları burada yatar. Eğer bir kaygılı iseniz ve kaçıngan ile çıkıyorsanız ilişkinin başlarında bile karmaşık mesajlar almaya başlarsınız. Sizinle de ilgilidir ama başkalarıyla da takılabilir bunlar tahmininize bırakılır karmaşık mesajlar aldığınızda da bağlanma sisteminiz harekete geçer ve ilişki ile sürekli meşgul olur, o kişiyi çok düşünürsünüz. Bu Harekete geçmiş bağlanma sistemini de tutkulu aşk zannedebilirsiniz.
* Karışık mesajların sizinle ilgili olumsuz kişisel bir durum olduğunu düşünürsünüz. Ben yeterince iyi değilim. Siz bunları düşünürken hemen ardından kalp atışlarınızı hızlandıran bir iltifatta bulunur ya da romantik bir jest yapar böylece kendinize sizinle ilgilendiğini söylersiniz sevinçli dolarsınız fakat bu iş uzun sürmez. Bir süre sonra tekrar yetersiz hissetmeye başlarsınız.
Kaçıngan bağlanma stilinde birine âşık olduğunuzda, sizde kaygılı iseniz onun sizi itmesi hoşlanmaması, sizin yeterince iyi olmamanızla ilgisi yok birbirinizi sevseniz bile birbirinizin doğal eğilimlerinizi tetiklediğiniz için geçinemeyebilirsiniz. Zira siz yakınlık ve samimiyet ararken onlar mesafe olsun isterler.
* Şunu unutmayın bir kaçıngan ile birlikteyseniz, partneriniz ilişkide olduğu kişi siz değil de Ayşe, Fatma ya da Ali olsaydı yine aynı şeyleri yaşayacaktı. Bu durum sizinle ilgili değil partnerinizle ilgilidir. Onunda kendine dair bir yolculuğu var. Dolayısıyla kaçıngan bağlanma stilinde olan kişilerden uzak durabilir ya da her ikinizde güvenli bağlanmanın elementlerini pratik ederek, kendinizi geliştirerek daha güzel bir ilişki yaşayabilirsiniz.
* Unutmayın ki harekete geçmiş bir bağlanma sistemi tutkulu aşk değildir. Bir daha ki sefere sırf ara sıra mutlu olmak için, kendinizi kaygılı güvensiz takıntılı hissederseniz kendinize bunun aşk değil de harekete geçmiş bağlanma sisteminin olmasının muhtemel olduğunu söyleyin. Evrimsel anlamda gerçek sevgi iç huzur demektir.