2024 yılında devlet memurlarına gelen %49,25’lik zam oranı, asgari ücreti ve birçok meslek grubunun aldığı maaşı etkilemiştir. Bu kapsamda gümrük memuru maaşı 2024 yılında ne kadar oldu merak edilmektedir. Gümrük memuru nasıl olunur dahil olmak üzere tüm merak edilenleri yanıtladık!

Gümrük Memuru Maaşı 2024

Gümrük muhafaza memuru maaşı çalışılan şehre, deneyim süresine ve sektörüne göre değişiklik arz etmektedir. Peki gümrük memuru ne kadar maaş alır?

2024 yılında gelen zam oranıyla birlikte gümrük memuru maaşı, ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Gümrük memuru olarak çalışan bir kişi 2024 yılı için ortalama olarak 30.000 TL ile 55.000 TL arasında maaş almaktadır.

Gümrük memurlarının aldığı maaşlar, çeşitli statülere ve sahip olduğu özelliklere göre detaylı olarak aşağıdaki tablodaki gibidir:

Statü

Gümrük Memurunun Aldığı Maaş

Sözleşmeli Gümrük Muhafaza Memuru Maaşı

32.000 TL- 40.000 TL

Devlette Gümrük Memuru Maaşı

34.000 TL- 45.000 TL

Havaalanı Gümrük Memuru Maaşları

38.500 TL- 44.000 TL

Ön Lisans Mezunu Gümrük Memuru Maaşı

31.700 TL- 35.000 TL

Lisans Mezunu Gümrük Memuru Maaşı

40.000 TL- 45.000 TL

Deneyimli Gümrük Memuru Maaşı

37.000 TL- 53.000 TL

Yeni Başlayan Gümrük Memuru Maaşı

32.000 TL- 35.000 TL

Ayrıca unutulmamalıdır ki gümrük memuru denetçi, şef ve amir gibi unvanlara sahip olabilmektedir. Bu kapsamda aldıkları maaş artış göstermektedir.

Gumruk Memuru Maaslari 3

Gümrük Muhafaza Memuru Maaşı

Gümrük muhafaza memurları kolluk güçleriyle birlikte hareket eden ve kaçakçılıkla mücadelede aktif bir görev alan kişilerdir. Bu kişilerin bir diğer adları ise gümrük muayene memurudur. Peki gümrük muayene memuru ne kadar maaş alır?

Gümrük muayene ve muhafaza memuru maaşı, 2024 yılı için ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Gümrük muhafaza memuru 2024 yılı güncel verilerine göre 38.000 TL ile 63.000 TL arasında maaş almaktadır.

Gumruk Memuru Maaslari 4

Gümrük Memuru Nedir?

Gümrük memuru maaşı hakkında detaylı bilgilere yer verdikten sonra, biraz da bu mesleği inceleyelim… Bu kapsamda öncelikle, vatandaş tarafından sıkça araştırılan gümrük memuru ne demek sorusunu cevaplayalım.

Gümrük muhafaza memurları, T.C. Ticaret Bakanlığına bağlı olarak görev yapan kolluk kuvvetleridir. Bulundukları ülkenin sınırlarında, liman ve havaalanlarında görev yapmaktadır. Yurtdışından ülkeye gelen turist, tacir ve taşımacılık kapsamında kontroller yapmaktadır.

Bu kapsamda gümrük memurları ülkenin sınır güvenliğini sağlamakta ve bagaj kontrolü, mazot ölçümü, kayıt tutma gibi birçok görevi üstlenmektedir.

Gumruk Memuru Maaslari 5

Gümrük Memuru Ne İş Yapar?

Gümrük memuru maaşını ve bu meslek hakkındaki genel görev tanımını verdik. Şimdi de gümrük muhafaza memuru ne iş yapar, inceleyelim… Vatandaş tarafından sıkça araştırılan gümrük memurunun görevleri, T.C. Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne göre aşağıda yer almaktadır:

  • Gümrük memurları deniz limanları, hava alanları ve kara sınırlarındaki gümrük kapılarında giriş ve çıkışları yaparlar.
  • Gümrük memurları yurt dışından gelen mal ve taşıtların kontrolünü yapar. Bu kapsamda ilgili mal ve taşıtların muhafazası ile işlemlerinin yapar ve sevk edilmesini sağlar.
  • Gümrük memurları kişi, eşya ve taşıtların gerekli işlemleri tamamlanmadan, ülke dışına çıkmalarını önler.
  • Gümrük muhafaza memurları gümrüklü yerlerin ve sınırların gözetim, takip ve muhafazasını sağlar. Bu kapsamda istihbaratla birlikte çalışabilirler.
  • Gümrük memurları kaçakçılık gibi olayların tespit edilmesini sağlar ve bu konudaki ilk müdahaleyi yapar.
  • Gümrük memurları araçların depolarında bulunan yakıt miktarının tespitini yapar. Bu kapsamda aracın yakıt miktarına ilişkin işlemleri yürütür.
  • Ayrıca gümrük muhafaza memurları kendisine verilen görevlerin eksiksiz ve zamanında yerine getirmek konusunda amirlerine karşı sorumludur.

Gumruk Memuru Maaslari 7

Gümrük Memuru Nasıl Olunur?

Gümrük memuru maaşı ve görev tanımının yanında merak edilen başka bir konu daha vardır: Gümrük muhafaza memuru nasıl olunur? Gümrük memuru olabilmenin ilk şartı eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kapsamda gümrük memuru olmak isteyen vatandaşların öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren bölümlerinden veya 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra gümrük muhafaza memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabiidir. Bu kapsamda statü gereği devlet memurlarıdır. Dolayısıyla gümrük memurları KPSS puanıyla işe girmektedir. Bu kapsamda gümrük memuru olmak için gerekli puanı alanlar, bu alanda atanabilmektedir.

Ancak bazı durumlarda ve özellikle yoğun dönemlerde, KPSS şartsız başvuruyla da gümrük memuru olunabilmektedir. Bu kapsamda sözleşmeli ve dönemlik personel açığı kapatılmaktadır.

Peki gümrük memuru olma şartları nelerdir?

  • Öncelikle gümrük memuru yaş sınırı 30 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda gümrük memuru olmak isteyen bir kişi, 30 yaşını aşmamış olmalıdır.
  • Gümrük memuru olmak isteyenler T.C. vatandaşı olmalıdır.
  • Gümrük memuru atama puanları 70 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda KPSS’den en az 70 almak gerekir.
  • Gümrük memuru olmak isteyen erkekler adaylar 172 cm, kadın adaylar ise 165 cm boyunda olmalıdır.

Gumruk Memuru Maaslari 2

Gümrük Memuru Hangi Bölümden Alıyor?

Gümrük memuru maaşının ardından, bu statüde memur olabilmenin ilk şartının eğitim olduğunu söylemiştik. Bu kapsamda vatandaş, gümrük memuru olabilmek için üniversite veya yüksek okulların hangi bölümlerinden mezun olunması gerektiğini oldukça merak etmektedir.

 Gümrük memuru alımı, aşağıda yer alan okulların bitirilmesiyle gerçekleşmektedir.

Sigaraya bir zam daha mı geliyor? Sigaraya bir zam daha mı geliyor?
  • Gümrük memuru olabilmek için iktisat, işletme, maliye gibi bölümleri içeren 4 yıllık iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden; adalet meslek yüksek okullarından ve 4 yıllık gümrük işletmeciliği bölümünden mezun olmak gerekir.

Muhabir: Ömer ARAZ