Yunanistan'ın Girit Adası açıklarında sabah saatlerinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Depremin, Afrika levhasının Ege Bölgesi'nin altına doğru dalan kısmında meydana geldiğini vurgulayan Ercan, bu tür sarsıntıların bölgesel etkilerle sınırlı kaldığını ve Türkiye'de yeni bir depremi tetikleme riskinin bulunmadığını belirtti.
“HERHANGİ BİR YIKIM OLASILIĞI YOK”
Girit’in kuzeydoğusunda bir süredir 5 büyüklüğüne varan depremler meydana geldiğini ve son olarak gerçekleşen 6.1 büyüklüğündeki depremin önceki sarsıntıların öncü nitelikte olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Ercan, “Bu bölgenin deprem üretme yetisi 7.2-7.3’e varıyor. Bu büyüklükte bir deprem beklentimiz var. Güney Ege dalma batma kuşağının üzerinde yer alıyor Girit yarımadası. Depremin odak derinliğinin 25 kilometre olması depremin dalan Afrika dilimi üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. 6.1 şiddetindeki deprem Girit’in orta boy depremlerinden bir tanesidir. Türkiye kıyılarına çok yakındır. Teke yarımadasında Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kaş kesimlerinde deprem güçlü olarak duyulmuştur. Ancak Türkiye kıyılarında herhangi bir yıkım yapma olasılığı yoktur. Depremin Türkiye kıyılarındaki şiddeti 4-5 şiddetinde olmuştur. Korku salmış olabilir” dedi.
TSUNAMİ TEHLİKESİ
Ercan ayrıca geçmişte bölgede yaşanan büyük depremlerin Tsunamiye yol açtığını hatırlatarak, Anadolu kıyılarında ciddi kayıplara neden olduğunu ifade etti. Ercan, “Ancak mevcut 6 büyüklüğündeki depremin oluşturabileceği dalgaların yüksekliği 1.5 metreyi geçmez ve bu durum hissedilmez.” Son yıllarda Türk halkının deprem farkındalığının arttığını vurgulayan Ercan, sosyal medyanın ve yapılan bilinçlendirme çalışmalarının bu konuda önemli bir rol oynadığını belirtti. Ercan, depremle mücadelede en önemli adımın kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti.