Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı oturumu, kentte tartışmalara neden oldu. CHP grubunun bazı maddelere ret oyu vermesi, bir takım kesimlerin tepkisini çekti. Yaşanan süreçlerin ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Rıza Yörüyen, basın açıklaması düzenledi.
“YOL YAPACAKSINIZ YAPMA DİYEN Mİ VAR?”
Efeler ilçesindeki CHP İl binasında gerçekleşen basın açıklamasında Yörüyen, sert açıklamalarda bulundu. İl Başkanı Hikmet Saatçı’nın da yer aldığı toplantıda AK Parti’nin grubunun meclise katılmamasını kınayarak sözlerine başlayan Yörüyen, “Yol yapacaksınız yapma diyen mi var? Kavşak yapacaksınız yapma diyen mi var? Kamulaştırma yapacaksınız yapma diyen mi var? Biz Aydın halkının bütçesinin yanlış kullandırılarak bunların kredilerle yapılmasına karşıyız. Hizmete karşı değiliz biz. Hizmet İller Bankası’ndan kredi çekmek midir? Hizmet, devletin yapacağı yatırımları Büyükşehir Belediyesi’ne İller Bankası’ndan faizle kredi vererek yaptırmak mıdır?” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR, İLLER BANKASI’NA CİDDİ ANLAMDA BORÇLU”
Bugüne kadar İller Bankası’ndan 4 milyar 275 milyon 721 bin TL’lik krediye onay verdiklerini hatırlatan CHP’li Yörüyen, “Bunun üstüne 1 milyar 500 milyon TL daha kredi isteniyor. Oluyor 5 milyar 800 milyon TL. Ödeme gücü olduktan sonra sorun olmayabilir ama ucuz dedikleri kredi yüzde 28 oranla devletin verdiği bir para. Asgari ücretliye yüzde 27 zam yapıyorsunuz, emekliye yüzde 16 zam veriyorsunuz, yüzde 28 ile belediyelere kredi satıyorsunuz. Bugün çekilmiş olan kredinin kullanıldığında 1 milyar 200 milyon TL Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ucuz dediğimiz haliyle faizi var. Biz ki 15 senedir devlet imkanlarının tarafımıza yapılmadığını söyleyerek buna rağmen borçsuz bir Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni söyleyerek gurur duyduğumuz bir yapıdaydık. Bugün borçsuz bir Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden bahsetmemiz mümkün değil. Bugün İller Bankası’na ciddi anlamda borçlu.” diye konuştu.
“BU VEBALİN ALTINDA BULUNMAMAK ADINA ‘HAYIR’ DEDİK”
İller Bankası’ndan krediyi onaylamadıkları için hizmeti engelledikleri yönündeki eleştirilere de cevap veren Yörüyen, “15 yıldır İller Bankası nerede? Demek ki 15 yıldır Aydın’a hizmeti de İller Bankası ve mevcut iktidar engellemiş. Bunun anlamı budur. 15 yıldır Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ve CHP’li belediyelere İller Bankası kredi vermemiş. Kendilerini söylüyorlar. Aydın’a bugüne kadar gelecek asıl hizmetleri engelleyen mevcut iktidardır. Zamanında 300-500 milyon liraya yapacağımız işleri, bugün önümüze 5-10 milyarlık rakamlarla çıkmasını sağlayan mevcut iktidardır. Kimsenin kimseyi engellediği, hizmeti engellediği bir durum yoktur. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bizler, bu vebalinin altında kalamayacağımız için ‘hayır’ dedik. Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerimiz, bu vebalin altında bulunmamak adına ‘hayır’ dedik. Önce kredileri, mevcutları bitirelim, ödeme gücü, ödeme yapısı bir oluşsun. Ondan sonra bir daha kredi çekilir, bir daha kullandırılır. Bundan sorun yok. Kimse, Plan ve Bütçe Komisyonu’nu meclisin önüne geçirmesin. Ben bunu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak söylüyorum. Karar merceği meclistir. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun verdiği kararlar, mecliste tavsiye niteliğinde değerlendirilir.” şeklinde konuştu.




